flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

II СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ СУДОВИЙ ФОРУМ Харківського осередку Ліги студентів АПУ

23 травня 2017, 14:51

  20 травня 2017 року на базі господарського суду Харківської області відбувся II Східноукраїнський судовий форум Харківського осередку Ліги студентів АПУ.

  Студенти юридичних, управлінських спеціальностей, працівники судової гілки влади, практикуючі юристи та науковці в сферах права зібралися для обговорення та публічного дискусу щодо проблем функціонування судової системи в Україні. 

  Відкрили форум та привітали учасників в.о. голови господарського суду Харківської області Павло Хотенець та суддя-спікер господарського суду Харківської області, член Ради суддів України Тетяна Суярко. Висловили надію на плідну працю та підкреслили необхідність таких заходів.

  Модератором I сесії «Тенденції реформування судової системи» виступила Тетяна Суярко. У своїй доповіді висвітлила питання довіри до суду як необхідного елементу сучасного суспільства. В.о. голови господарського суду Харківської області Павло Хотенець розповів про особливості становлення у суддівській професії, адміністративні повноваження за новим Законом України «Про судоустрій та статус суддів», голова Золочівського районного суду Харківської області Ольга Шабас окремо зупинилась на тенденціях реформування судової системи; Олег Первомайский, член Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, Олена Кібенко керуючий партнер ЮФ «Кібенко, Оніка і партнери» на завершення першої сесїї форуму звернули увагу слухачів на роль науковців та адвокатів у формуванні нового Верховного Суду.

  Помічник судді господарського суду Харківської області Юлія Шевчук провела майстер клас по формуванню справи. Всі бажаючі мали можливість особисто попрактикуватись та спробувати зшити документи. Оцінювалась не тільки швидкість, але й якість виконаної роботи.

  Тема ІІ Сесії «Міжнародні та національні арбітражні (третейські) суди як альтернативна форма вирішення спорів». Модератором виступила Ірина Венедіктова, професор, доктор юридичних наук, завідувача кафедрою цивільно-правових дисциплін ХНУ ім. В.Н. Каразіна, арбітр при МКАС та МАК при ТПП України, радник в PeregrinCapital Group. Роз’яснила учасникам форуму питання стосовно арбітражних застережень в міжнародному арбітражі – застосовного право та арбітрабельності спорів.

  Продовжуючи дискусію Марта Цвенгрош, юрист Міжнародної арбітражної та судової практики «ЄПАП Україна, ЮБ» поділилась власним досвідом та знаннями про визнання та виконання рішень міжнародних арбітражів – Нью-Йоркська Конвенція та її особливостей. Олена Хитрова, асоційований партнер ILF, керівник практики медицина та фармація виступила з доповіддю на тему: "Переваги та недоліки комерційного арбітражу для міжнародного бізнесу".

  Модератором ІІІ сесії «Сучасний стан медіації в Україні» була Аліна Сергєєва, адвокат, медіатор, заступник голови правління ГО «Центр Права та Посередництва», член «Асоціації правників України», член «Асоціації фахівців адміністративного права». Лариса Швецова, суддя Апеляційного суду Харківської області, викладач Національної школи суддів України, учасник навчальної програми Ради Європи «Суддя-медіатор» окремо зупинилась на порівнянні інститутів незалежної та судової медіації з інститутом врегулювання спору за участі судді.


  Цікавими та корисними були думки Ганни Тимощук та Микити Антонова. Студенти НЮУ ім. Ярослава Мудрого, консультанти Юридичної клініки та учасники пілотного проекту «Навчання базовим навичкам медіації студентів юридичних ВНЗ» наголошували у своїх доповідях на актуальності медіаційних навичок для студентів юридичних ВНЗ.

  На завершення учасників форуму чекала цікава екскурсія до музею історії господарського судочинства. Під час урочистого закриття заходу слухачам Східноукраїнського судового форуму були вручені сертифікати.