flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні судів

26 квітня 2017, 15:37

Суддя-спікер господарського суду Харківської області, член Ради суддів України Тетяна Суярко поділилась думками з "Юридичною Газетою".

"Суди та ЗМІ говорять різними мовами. Судді забувають, що журналісти не мають фахової юридичної освіти, а журналісти, у свою чергу, не вважають за необхідне підвищувати свою обізнаність у юридичних питаннях, які є предметом інтерв’ю, сюжету тощо.

Робота судді є надто формалізованою, рутинною та не дуже цікавою з точки зору пересічного громадянина, тоді як попитом серед журналістів користуються новини «з перцем». Часто представники ЗМІ не мають інформації щодо того, до кого вони можуть звернутися з тих чи інших питань діяльності судів. Інститут суддів-спікерів, прес-секретарів у судах – на початковому етапі розвитку. Відсутні комунікаційні центри судової влади в регіонах. Невідомі та невпізнавані обличчя судової влади. Відсутні традиції комунікації.

Ще донедавна єдиною формою комунікації судової влади зі ЗМІ та суспільством взагалі були лише відкриті судові засідання. Проте навколишній світ постійно змінюється, і не враховувати це просто неможливо. Видається, що сьогодні суди повинні займати більш активну позицію у стосунках зі ЗМІ, розуміючи, що це «голос» для спілкування з суспільством. Про необхідність та важливість такого спілкування і, як наслідок, довіру до суду говорити вже зайве.

Обидві сторони повинні виходити з презумпції добропорядності один одного. Обидві повинні вчитися розуміти один одного: судді – говорити «людською мовою», журналісти – підвищувати свою обізнаність з загальних правових питань. Представники обох сторін повинні намагатися налагодити людські контакти та дотримуватися високих етичних стандартів у спілкуванні. Суди, знаючи специфіку своєї діяльності, повинні намагатися цікаво подати інформацію про діяльність суду, а журналісти – допомогти їм у цьому.

Як суди, так і ЗМІ повинні бути свідомими своєї відповідальності перед суспільством, якому служать".

 

АДРЕСА МАТЕРІАЛУ:

http://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/osoblivosti-dostupu-do-publichnoyi-informaciyi-shcho-znahoditsya-u-volodinni-sudiv.html