flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентація Щорічної доповіді за 2017 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні»

23 квітня 2018, 17:39

  20 квітня 2018 року в Харкові відбулась презентація Щорічної доповіді за 2017 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» (Щорічна доповідь). Захід організовано спільно Вищою радою правосуддя та проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», що фінансується Фондом з прав людини.

 Від гоподарського суду Харківської області участь у заході взяли судді: Аріт Карина Володимирівна, Ємельянова Ольга Олександрівна та Пономаренко Тетяна Олександрівна.

  Щорічна доповідь – це офіційний документ, у якому вперше систематизовано та проаналізовано інформацію про стан забезпечення незалежності судової гілки влади в Україні.

 Перша презентація Щорічної доповіді відбулася 23 лютого 2018 року в Києві. Наразі проводяться її регіональні презентації та обговорення в Чернівцях, Харкові та Львові.

  Мета заходу – презентувати та обговорити Щорічну доповідь; обговорити практику Вищої ради правосуддя щодо забезпечення незалежності судової влади, а також під час здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів; поінформувати учасників про стандарти і рекомендації Ради Європи щодо незалежності суддів та про заходи, необхідні для повного виконання рішень Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України» та у групі справ «Салов проти України».

  Участь у заході взяли члени та представники Вищої ради правосуддя, члени Ради суддів України, голови та судді судів першої та апеляційної інстанцій Харківської області, представники територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області, представники Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України, представники Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, представники прокуратури Харківської області, представники та експерти Ради Європи.

  Звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, Голова Вищої ради правосуддя, голова Постійної комісії Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні Ігор Бенедисюк звернув увагу на важливість організації регіональних заходів щодо презентації Щорічної доповіді, які сприяють комунікації всередині системи правосуддя та ефективному обговоренню актуальних проблем незалежності судової влади, висловив вдячність проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» за можливість проведення таких заходів.

  Ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Тацій зазначив про важливість розгалуженої системи підготовки фахівців у сфері права та висловив сподівання, що подібні спільні зустрічі сприятимуть виявленню актуальних проблем.

  Ліліт Данегян, Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи, зазначила, що незалежність є ключовим елементом для функціонування судової системи згідно зі стандартами Ради Європи відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а гарантування незалежності – одна з основних функцій Вищої ради правосуддя.

 Олена Литвиненко, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні, зазначила про готовність Ради Європи надавати підтримку Україні у посиленні національних механізмів забезпечення суддівської незалежності, у питаннях виконання рішень Європейського суду з прав людини та висловила сподівання на подальшу спільну співпрацю щодо цих питань.

  У процесі дискусії учасники заходу мали можливість обговорити актуальні проблеми системи правосуддя, порушуючи такі питання, як внесення змін до статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, визначення обсягу поняття «втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя» тощо.

  Інформацію використано з офіційного сайту ВИЩОЇ РАДИ ПРАВОСУДДЯ

  Переглянути фотоальбом