flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ: Харківського учбово-виробничого підприємства № 3 Харківського УВО  "Електросвітло" українського товариства сліпих, як відповідача

09 листопада 2023, 13:31

ДО УВАГИ: Харківського учбово-виробничого підприємства № 3 Харківського УВО  "Електросвітло" українського товариства сліпих, як відповідача

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

 

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"09" жовтня 2023 р.

м. Харків

Справа № 922/4098/23

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жиляєва Є.М.                                                       

розглянув матеріали

позовної заяви  

 Акціонерного товариства "Харківобленерго"

(61037, м. Харків, вул. Плеханівська, 149)     

 

до  

 Харківського учбово-виробничого підприємства № 3 Харківського УВО  "Електросвітло" українського товариства сліпих

(61046, м. Харків, пр-т Героїв Харкова, 273)    

 

про  

стягнення 336660,69 грн.

 

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Акціонерне товариство "Харківобленерго" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Харківського учбово-виробничого підприємства № 3 Харківського УВО  "Електросвітло" українського товариства сліпих, в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь 336660,69 грн., з яких: 235202,84 грн. заборгованості з оплати послуг з розподілу електричної енергії; 32561,80 грн.; заборгованості з оплата послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії;  56379,97 грн. пені; 3706,63 грн. 3% річних та  8809,45 грн. індексу  інфляції

Відповідно до попереднього (орієнтовного) розрахунку судових витрат, які позивач поніс і очікує понести у зв`язку з розглядом даної справи, позивачем заявлено до стягнення 5050,00 грн. суми сплаченого судового збору за звернення з даним позовом до суду.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 25.09.2023 позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк у п'ять днів з дня вручення такої ухвали для усунення недоліків.

02.10.2023 через загальний відділ документообігу суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків (вх. № 26611) з матеріалами усунених недоліків (доказами направлення позовної заяви з доданими до неї документами на адресу відповідача з детальним описом вкладення).

Надані позивачем документи досліджено та приєднано до матеріалів справи.

У відповідності до вимог частини 3 статті 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день її первинного подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Приписами частини п`ятої статті 12 ГПК України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Відповідно до приписів частин першої, другої статті 247 ГПК України у спрощеному провадженні господарський суд розглядає малозначні справи, а крім того, у спрощеному порядку може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Враховуючи усунення позивачем недоліків позовної заяви, визначених ухвалою суду від 25.09.2023, а також те, що у даному разі ціна спору у даній справі не перевищує 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, які вказують на незначну складність даної справи, суд визнає її малозначною та вирішує розглядати справу № 922/4098/23 в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно частини п`ятої статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.   

Керуючись статтями 12, 176, 177, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити спрощене позовне провадження у справі № 922/4098/23.
  2. Справу № 922/4098/23 розглядати без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.
  3. Встановити відповідачу строк у 15 (п`ятнадцять) календарних днів з дня отримання цієї ухвали для подання відзиву на позов. Зобов`язати відповідача надіслати відзив на позов та додані до нього документи позивачу одночасно з надісланням такого відзиву до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду (ч. 5 ст. 165 ГПК України).

3-1. Звернути увагу відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 ГПК України).

  1. Встановити позивачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив. Зобов`язати позивача надіслати відповідь на відзив та додані до неї документи відповідачу одночасно з надісланням такої відповіді до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду.
  2. Встановити відповідачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Зобов`язати відповідача надіслати заперечення та додані до нього документи позивачу одночасно з надісланням такого заперечення до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду.
  3. Звернути увагу сторін, що:

6.1. Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 ГПК України.

6.2. У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (ч. 9 ст. 80 ГПК України).

6.3. Главою 6 Господарського процесуального кодексу України врегульовано поняття, обчислення, зупинення процесуальних строків, наслідки їх пропуску, а також підстави та порядок їх поновлення чи продовження.

6.4. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до Господарського процесуального кодексу України судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до Господарського процесуального кодексу України обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі (ч.3 ст.252 ГПК України).

  1. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Довести до відома учасників справи, що відповідно до п.4 ч. 1 ст. 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку, зокрема, невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, ненадання копії відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк.

Суд рекомендує сторонам, всі необхідні документи (відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення, пояснення, заяви, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді, шляхом надсилання на електронну адресу суду (з накладенням електронного цифрового підпису), через особистий кабінет в системі "Електронний суд" або іншими дистанційними засобами зв`язку (поштою, факсом тощо).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.       

 

Суддя

 

     Є.М. Жиляєв

 

Примітка: У зв’язку з початком тестової експлуатації підсистеми «Електронний суд» з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в «Електронному суді» за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.