flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги: Релігійної організації «Релігійна громада Архістратига Божого Михаїла в смт Донець Ізюмської Єпархії Української Православної Церкви» (місцезнаходження: 64250, Харківська область, Балаклійський район, селище міського типу Донець, площа Соборна,

22 листопада 2023, 18:26

Повідомлення:

До уваги: Релігійної організації «Релігійна громада Архістратига Божого Михаїла в смт Донець Ізюмської Єпархії Української Православної Церкви» (місцезнаходження: 64250, Харківська область, Балаклійський район, селище міського типу Донець, площа Соборна, 1)

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

___________________________________________________________________

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"21" листопада 2023 р.

м. Харків

Справа № 922/4849/23

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.                                                 

розглянув матеріали

позовної заяви  

 Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" (місцезнаходження: 04116, місто Київ, вулиця Шолуденка, будинок 1; код ЄДРПОУ: 40121452)     

 

до  

 Релігійної організації «Релігійна громада Архістратига Божого Михаїла в смт Донець Ізюмської Єпархії Української Православної Церкви» (місцезнаходження: 64250, Харківська область, Балаклійський район, селище міського типу Донець, площа Соборна, 1; код ЄДРПОУ: 23911218)    

 

про

стягнення 773 604,5 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовною заявою про стягнення з Релегійної організації "Релегійна Громада Архістратига Божого Михаїла в смт. Донець Ізюмської Єпархії Української Православної Церкви" заборгованості за Договором № 101/ПГ-2385-Р  від 28.04.2021 про постачання природного газу в розмірі 773 604,50 грн., з яких: сума основного боргу 605 595,57 грн., пеня в розмірі 129 225,77 грн., 3% річних в розмірі 10 032,09 грн., інфляційні втрати в розмірі 28 751,07 грн.

Також позивач просить покласти на відповідача витрати зі сплати судового збору.

Дослідивши матеріали позовної заяви, господарський суд встановив, що її подано з додержанням вимог статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а відтак, на підставі статті 176 Господарського процесуального кодексу України, суд приймає позов ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" до розгляду та відкриває провадження у справі № 922/4849/23.

Враховуючи наявність спору між сторонами, ціну позову, а також приймаючи до уваги характер спірних правовідносин і значний обсяг доказів, суд дійшов висновку, що справа № 922/4849/23 підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження. При цьому початок підготовчого провадження і відповідно облік процесуальних строків починається з дня винесення цієї ухвали.

Згідно вимог статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у даній справі, а також встановити відповідачу - Релегійній організації "Релегійна Громада Архістратига Божого Михаїла в смт. Донець Ізюмської Єпархії Української Православної Церкви"  строк для подання відзиву на позов.  

Керуючись статтями 12, 176, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1.  Прийняти позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю  "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/4849/23. 
  2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.
  3. Почати у справі № 922/4849/23 підготовче провадження та призначити підготовче засідання на 18 грудня 2023 року о 11:20.
  4. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022,  місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під’їзд, 1-й поверх, зал № 102.
  5. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву, із доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем. Відзив повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана відповідачем на адресу позивача одночасно із надісланням відзиву до суду. Документи, які підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів позивачу (листом із описом вкладення) мають бути подані до суду разом із відзивом.

  1. Запропонувати учасникам справи надати суду інформацію щодо засобів зв`язку (електронна пошта, телефон, мобільний телефон, мессенджер, факс тощо).
  2. З урахуванням положень статті 3 Конституції України, відповідно якої людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю - рекомендувати у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці представників учасників справи подавати до суду заяви про розгляд справи в їхній відсутності за наявними матеріалами.
  3. Учасники судових засідань та інші громадяни мають право надсилати документи, що стосуються розгляду судових справ, без особистого прибуття до приміщення суду:

через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

у разі неможливості надсилання через систему "Електронний суд" - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом);

у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

  1. Роз`яснити учасникам справи, що для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, доцільно зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (створити поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України.

Суд зазначає, що учасники справи (їх представники) мають право доступу до матеріалів даної справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Роз`яснити учасникам справи також можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідно до статті 197 ГПК України.

Суд звертає увагу, що відповідно до положень ч.6 ст. 6 та ч.7 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов'язані зареєструвати свій електронний кабінет в системі "Електронний суд".

З 18 жовтня 2023 року вступив в дію  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29.06.2023 №3200-IX. Зокрема, приписами частинами шостої статті 6 ГПК України (у редакціїї Закону з урахуванням змін) унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов'язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені  цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати в електронному кабінеті в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, на сайті суду, зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду в порядку, передбаченому Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 21.11.2023

 

Суддя

 

     В.В. Рильова