flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КГС ВС обговорили актуальні питання застосування законодавства та судову практику щодо земельних спорів

18 листопада 2019, 16:08

 15 листопада 2019 року в КГС ВС відбувся круглий стіл «Земельні спори: актуальні питання застосування законодавства та судова практика».

 Судді Господарського суду Харківської області долучились до обговорення питань, що виникають при розгляді земельних спорів.

 У заході взяли участь біля 100 учасників, серед яких: судді Верховного Суду, науковці, експерти, судді апеляційних та місцевих господарських судів, які обговорили питання: застосування положень Закону України «Про оренду землі» (укладення, поновлення, розірвання, припинення договору оренди); способів захисту прав у справах зі спорів, що виникають із земельних відносин; застосування рішень Європейського суду з прав людини у вирішенні земельних спорів.

 Під час заходу було визначено усталені підходи до вирішення земельних спорів, а в процесі науково-правової дискусії окреслено ті питання земельного законодавства, щодо яких є певна правова невизначеність. Учасники акцентували увагу на необхідності системного тлумачення земельного законодавства з урахуванням функціонального, практичного аспекту.

 За результатами заходу запропоновано розробити пропозиції щодо складних і неоднозначних питань вирішення земельних спорів, які в подальшому планується довести до відома юридичної спільноти.

 Цей захід став одним з перших кроків до поєднання суддів всіх  юрисдикцій: господарської, цивільної та адміністративної, а також науковців для визначення шляхів розв'язання проблемних питань застосування земельного законодавства.

Інформацію використано з офіційного сайту Верховного Суду