flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cемінар для суддів і помічників суддів господарських судів “Захист права власності у практиці господарських судів”

07 лютого 2023, 16:12

 6 лютого 2023 року Одеське регіональне відділення провело всеукраїнський семінар для суддів і помічників суддів господарських судів “Захист права власності у практиці господарських судів”.

Від Господарського суду Харківської облатсті участь у семінарі взяв суддя Володимир Ольшанченко.

 Захід відкрила заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова, яка привітала учасників, ознайомила учасників з особливостями онлайн-навчання та побажала всім присутнім спокійного дня й плідної роботи на семінарі.

 Модератором заходу виступила суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, яка у вітальному слові представила лекторів: суддю Конституційного Суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Галину Юровську; суддів  Великої Палати Верховного Суду – члена-кореспондента НАПрН України, доктора юридичних наук, професора Віталія Уркевича і кандидата юридичних наук Юрія Власова; суддю Господарського суду Тернопільської області Володимира Гевка; а також менеджерку проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірину Кушнір.

 До уваги слухачів запропоновані питання застосування юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді господарськими судами справ щодо захисту права власності, а також огляд актуальної практики Верховного Суду та огляд практики Європейського суду з прав людини щодо захисту права власності в господарському судочинстві. Учасники обговорили також питання віндикаційного та негаторного позовів, визнання права власності та захисту права власності на частку у юридичній особі.

 Судді та помічники суддів мали змогу отримати фахові відповіді на запитання та обмінятись думками й поділитись досвідом розгляду справ щодо захисту права власності.

 Після завершення заходу проведено анкетне опитування щодо якості та корисності проведення семінару.