flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл “Проблемні питання господарського судочинства під час війни”

25 березня 2023, 17:06

24 березня за ініціативою Верховний Суд і за підтримки Проєкту ЄС “Право-Justice” у Львові, на базі Західний апеляційний господарський суд, відбувся круглий стіл “Проблемні питання господарського судочинства під час війни”.

 Участь у заході взяли судді всіх інстанцій з різних частин України, народні депутати, представники Вища рада правосуддя, Державна судова адміністрація України, національні та міжнародні експерти.

 Від Господарського суду Харківської області участь у заході взяли голова суду Віталій Усатий та суддя-спікер Іван Жигалкін.

Специфіка української ситуації, коли судам доводиться функціонувати в умовах війни, а отже й небезпеки для життя та здоров’я, на переконання учасників круглого столу актуалізує питання якнайскорішого запровадження практики дистанційного правосуддя.

 “Дистанційне правосуддя як елемент електронного правосуддя - це невідворотнє майбутнє розвитку судових систем світу. Світовий досвід використання дистанційного правосуддя є багатим, і його звісно потрібно вивчати і брати до уваги. Разом з тим, кожна судова система має знайти рішення, яке відповідає її конкретній ситуації. Це стосується і України, яка сьогодні перебуває у стані війни. Після, 24 лютого 2022 року до списку ключових аргументів з розширення можливостей дистанційного розгляду справ, додалася ключова потреба – забезпечення безпеки працівників суду, суддів та учасників засідань у судах. Для забезпечення комплексного впровадження дистанційного правосуддя в Україні - варто рухатися у двох напрямках. Перший, це зміни до процесуальних кодексів. Відповідні напрацювання сьогодні вже є, це і законопроекти №8358, №8359, 9090, 9091 тощо. При цьому необхідно забезпечити щоб вони були узгоджені та комплексні.

 Другий напрям, це подальший розвиток Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), який повинен відбутися за наслідками його аудиту та оцінки реального поточного стану розробки і функціонування модулів і підсистем. Сьогодні триває процес закупівлі послуг на проведення технічної частини аудиту ЄСІТС, який підтримує Проєкт ЄС “Право-Justice”, – зазначила у своїй доповіді Оксана Цимбрівська, керівниця Проєкту ЄС “Право-Justice” в Україні.