flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ: Лебеденко Едуарда Сергійовича, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні першого відповідача

06 листопада 2023, 14:32

ДО УВАГИ: Лебеденко Едуарда Сергійовича, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні першого відповідача

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

 

УХВАЛА  

 

10 жовтня 2023 року

м. Харків

Справа № 922/4047/23

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жиляєва Є.М.

при секретарі судового засідання Деркач П.О.

 

розглянувши матеріали справи

за позовом

 Вітренко Ганни Володимирівни

     (адреса 1)

 

до  

 1. Товариства з обмеженою відповідальністю  "Грейнфорс"

(61158, м. Харків, вул. Велозаводська, буд. 4, оф. 10) ,  

2. Департаменту державної реєстрації Харківської міської ради

(61003, м. Харків, Павлівський майдан, буд. 4)    

 

про

за участю представників:

визнання трудових відносин припиненими та зобов’язання вчинити певні дії

позивача - не з'явився,

відповідача 1 - не з'явився,

відповідача 2 - не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

 

Позивач, Вітренко Ганна Володимирівна звернулось до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідачів: 1. Товариства з обмеженою відповідальністю  "Грейнфорс", 2. Департаменту державної реєстрації Харківської міської ради, в якому просить суд:

- визнати трудові відносини Вітренко Ганни Володимирівни (інформація 1) із Товариством з обмеженою відповідальністю “Грейнфорс” ( адреса: 61158, м. Харків, вул. Велозаводська, буд. 4, офіс 10) припиненими з 28.08.2023у зв'язку зі звільненням Вітренко Ганни Володимирівни з посади директора за власним бажання на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України;

- зобов'язати Департамент реєстрації Харківської міської ради (адреса: 61003, м. Харків, Павлівський Майдан, буд. 4) виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис (відомості) про Вітренко Ганну Володимирівну (інформація 1) як керівника Товариства з обмеженою відповідальністю “Грейнфорс” (адреса: 61158, м. Харків, вул. Велозаводська, буд. 4, офіс 10) та особу, яка може вчиняти дії від імені вказаної юридичної особи, у тому числі підписувати договори, тощо.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 22.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та підготовче засідання призначено на 10.10.2023 о 10:00.

Позивач у підготовче засідання 10.10.2023 не з'явився, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлявся своєчасно та належним чином. Разом з цим, суд зазначає, що копія ухвали суду про відкриття провадження у справі від 22.09.2023, яка надсилалась судом на адресу позивача, зазначену в позовній заяві відносно Вітренко Ганна Володимирівна (інформація 2) повернулась 03.10.2023 до господарського суду Харківської області без вручення адресату з відміткою “адресат відсутній за вказаною адресою”.

Окрім цього, з метою повідомлення позивача про розгляд справи секретарем судового засідання було здійснено відповідну телефонограму на відомі засоби зв'язку, повідомлені позивачем у позовній заяві. Телефонограма була прийнята представником позивача - адвокатом Вишневецькою Т.А.

Відповідач 1 у підготовче засідання 10.10.2023 не з'явився, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлявся своєчасно та належним чином. Разом з цим, суд зазначає, що копія ухвали суду про відкриття провадження у справі від 22.09.2023, яка надсилалась судом на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відносно Товариство з обмеженою відповідальністю "Грейнфорс" (код ЄДРПОУ 39936439) повернулась 09.10.2023 до господарського суду Харківської області без вручення адресату з відміткою “за закінченням терміну зберігання”

Відповідач 2 у підготовче засідання 10.10.2023 не з'явився, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлявся своєчасно та належним чином, про що свідчить наявне в матеріалах справи рекомендоване повідомлення №024151/1 про вручення ухвали про відкриття провадження від 22.09.2023 у справі уповноваженою особою відповідача 2.

Розглянувши матеріали справи, суд виходить з наступного.

У відповідності до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Предметом судового розгляду даної справи є наявність або відсутність правових підстав для визнання трудових відносин Вітренко Ганни Володимирівни із Товариством з обмеженою відповідальністю “Грейнфорс” (код ЄДРПОУ: 39936439), припиненими з 28.08.2023 у зв'язку зі звільненням Вітренко Ганни Володимирівни з посади директора за власним бажання на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України, а також про зобов'язання Департамент реєстрації Харківської міської ради виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис (відомості) про Вітренко Ганну Володимирівну як керівника ТОВ “Грейнфорс” та особу, яка може вчиняти дії від імені вказаної юридичної особи, у тому числі підписувати договори, тощо.

У даному різі, враховуючи, що  із тексту позовної заяви убачається, що Лебеденку Едуарду Сергійовичу належнить 60 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю “Грейнфорс”, суд вважає, що розгляд даної господарської справи має відбуватися за участю Лебеденко Едуарда Сергійовича, як учасника Товариства, оскільки рішення у цій справі може вплинути на обов’язки, відносно захисту прав та інтересів Лебеденко Едуарда Сергійовича.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

Керуючись статтями 50, 183, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні першого відповідача -  Лебеденко Едуарда Сергійовича (інформація 3).
  2. Підготовче засідання відкласти на   "31" жовтня 2023 р.  о(б)  12:00   .
  3. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 102.
  4. Встановити позивачу строк у 5 (п'ять) календарних днів з моменту отримання цієї ухвали для подання до суду доказів надсилання на адресу третьої особи: копії позовної заяви з доданими до неї документами, а також відповіді на відзив.
  5. Встановити відповідачу строк у 5 (п'ять) календарних днів з моменту отримання цієї ухвали для подання до суду доказів надсилання на адресу третьої особи: відзиву на позовну заяву з доданими до нього документами, а також заперечень на відповідь на відзив (у разі подання такої до суду).
  6. Встановити третій особі строк для подання письмових пояснень по суті спору з доказами їх надсилання позивачу та відповідачу - протягом 10 (десяти) календарних днів з моменту отримання цієї ухвали.
  7. Звернути увагу учасників справи, що:

Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати ст. 169-170 ГПК України.

У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов'язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (ч. 9 ст. 80 ГПК України).

Главою 6 ГПК України врегульовано поняття, обчислення, зупинення процесуальних строків, наслідки їх пропуску, а також підстави та порядок їх поновлення чи продовження.

  1. Звернути увагу учасників справи на порядок подання доказів, встановлений у ст. 80 ГПК України, та наслідки неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також на загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення передбачені ст.170 ГПК України.
  2. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

 

Суддя

 

 Є.М. Жиляєв