flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ:  Шалахіна Ірина Леонідівна м. Харків,

31 жовтня 2023, 13:54

ПОВІДОМЛЕННЯ:

ДО УВАГИ:  Шалахіна Ірина Леонідівна м. Харків,  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

 

УХВАЛА  

 

"28" серпня 2023 р.

м Харків

Справа № 922/831/23 (641/4054/21)

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.  

 

розглянувши матеріали       

позовної заяви

 Шалахіної  Ірини Леонідівни (15.09.1963 року народження, місце  проживання :61100, м. Харків, пр-д Садовий, буд. **, кв. **)     

 

до  

 1. КП "Жилкомсервіс" (61052, м. Харків, вул. Конторська, буд. 35) ,  

 2. КП "Харківські теплові мережі" (61037, м. Харків, вул. Мефодіївська, буд. 11, )    

 

про

 

стягнення коштів

в межах справи про банкрутство Комунального підприємства "Жилкомсервіс"

 

ВСТАНОВИВ:

 

Шалахіна Ірина Леонідівна звернулась до суду з позовом, в якому просить стягнути солідарно з відповідачів КП «Жилкомсервіс» та КП «Харківські теплові мережі» на її користь 24400,00 грн. у якості відшкодування майнової шкоди, 5000,00 грн. у якості відшкодування моральної шкоди завданої залиттям квартири, стягнути судові витрати.

Ухвалою суду від 26.07.2023 цивільну справу № 641/4054/21 за позовом  Шалахіної Ірини Леонідівни до КП «Жилкомсервіс», КП «Харківськітеплові мережі» про відшкодування шкоди, заподіяної залиттям квартири  передано за підсудністю для розгляду до Господарського суду Харківської області, який відкрив справу про банкрутство Комунального підприємства «Жилкомсервіс».

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду позовна заява в межах справи про банкрутство  (вхідний номер 3674/23 від  18.08.2023)  передана на розгляд головуючому судді Усатому В.О.

Враховуючи, що головуючий суддя Усатий В.О. з 15.08.2023 по 25.08.2023 знаходився на лікарняному, ухвалу у даній справі постановлено у перший робочий день судді, а саме 28.08.2023.

Розглянувши позовну заяву з додатками, суд зазначає, що в межах справи  №922/831/23 ухвалою Господарського суду Харківської області від 21.03.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Жилкомсервіс" (код ЄДРПОУ 34467793), визнано вимоги ініціюючого кредитора - ФОП Шевцова О.С. до Комунального підприємства  "Жилкомсервіс"  у  розмірі  1399068,89  грн основного боргу та 26840,00 грн витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено  процедуру розпорядження майном КП "Жилкомсервіс", призначено розпорядником майна КП "Жилкомсервіс" арбітражного керуючого Артюха Юрія Володимировича, призначено попереднє засідання суду.

24.03.2023 здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Жилкомсервіс" за № 70274.

Частиною 14 стаття 39 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що з моменту відкриття провадження у справі пред'явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися ЛИШЕ У ПОРЯДКУ, ПЕРЕДБАЧЕНОМУ ЦИМ КОДЕКСОМ, та в межах провадження у справі.

Згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Статтею 45 Кодексу України з процедур банкрутства визначені вимоги до ЗАЯВИ КРЕДИТОРА.

З огляду на те, що станом на момент звернення позивача до суду з відповідним позовом Шалахіна Ірина Леонідівна не знала і не могла знати про банкрутство відповідача - Комунального підприємства "Жилкомсервіс",  провадження у справі про яке було відкрито лише 21.03.2023, суд вважає можливим запропонувати позивачу визначитися з правовою природою своїх вимог, з урахуванням ухвали суду від 21.03.2023 про відкриття провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Жилкомсервіс".

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд встановив, що позовну заяву подано без додержання процесуальних вимог статті 162, 164 ГПК України з огляду на наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити ПОВНЕ найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Всупереч вищезазначеним вимогам, у позовній заяві Шалахіної Ірини Леонідівни  не вказано ПОВНЕ  найменування відповідача-1 та  відповідача-2 (Комунального підприємства "Жилкомсервіс"  та Комунального підприємства «Харківські теплові мережі»).

З огляду на викладене, господарський суд доходить висновку про неналежне виконання позивачем вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Крім того, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України "Про судовий збір".

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Частиною другою статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як свідчить прохальна частина позову, позивачем сформована майнова вимога в загальному розмірі 29400,00 грн., а відтак позивач мав сплатити судовий збір (з урахуванням, що позовну заяву скеровано до суду позивачем у 2021 році)  у розмірі 2270,00 грн.

Разом з тим, до позовної заяви позивачем додано квитанцію №30158 від 05.05.2021 про сплату судового збору у розмірі 908,00  грн.

Беручи до уваги вищезазначене позивачем не сплачено судовий збір у встановленому розмірі, чим порушено вимог п. 2 ч. 1 статті 164 ГПК України.

У відповідності до п. 1, 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених  у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За таких обставин, позовна заява на підставі статті 174 ГПК України підлягає залишенню без руху для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235 ГПК України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

Позовну заяву Шалахіної Ірини Леонідівни (вхідний номер 13661 від   28.05.2021)  залишити без руху.

Надати позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме:

- доплати судового збору у розмірі 1362,00 грн. та надання до суду доказів доплати судового збору (оригінал квитанції);

-  зазначити ПОВНЕ найменування  юридичних осіб - відповідачів у справі;

Роз’яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статті 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

ЗАПРОПОНУВАТИ ПОЗИВАЧУ   визначитись з правовою природою своїх вимог, з урахуванням ухвали  суду від 21.03.2023  про  відкриття провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Жилкомсервіс".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.



Суддя

 

 В.О. Усатий