flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги:   Фізичної особи-підприємця Соломки Сергія Михайловича (місцезнаходження: 64300, Харківська область, місто Ізюм, вулиця Покровська, будинок **)  

30 листопада 2023, 14:00

Повідомлення:

До уваги:   Фізичної особи-підприємця Соломки Сергія Михайловича  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

___________________________________________________________________

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"23" листопада 2023 р.

м. Харків

Справа № 922/4845/23

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.                                                 

розглянув матеріали

позовної заяви  

 Виконавчого комітету Ізюмської міської Ради (місцезнаходження: 64300, Харківська область, місто Ізюм, площа Центральна, будинок 1)     

 

до  

 Фізичної особи-підприємця Соломки Сергія Михайловича (місцезнаходження: 64300, Харківська область, місто Ізюм, вулиця Покровська)    

 

про

стягнення 13 388,09 грн.

 

ВСТАНОВИВ:

Виконавчий комітет Ізюмської міської ради звернувся до Господарського суду Харківської області з позовною заявою про стягнення з фізичної особи підприємця Соломки Сергія Михайловича заборгованість з орендної плати у сумі 13 388,09 грн. за договором оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності Ізюмської міської територіальної громади № 1 від 16.03.2021 року.  

Також позивач просить суд розірвати договір оренди оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності Ізюмської міської територіальної громади № 1 від 16.03.2021 року, укладений між Виконавчим комітетом Ізюської міської ради в особі директора Бриля Ю.О. та фізичною особою-підприємцем Соломкою Сергієм Михайловичем, виселити фізичну особу-підприємця Соломку Сергія Михайловича з займаного нежитлового приміщення, передати приміщення КП "Благоустрій міста Ізюма" та покласти на ФОП Соломку С.М. витрати зі сплати судового збору у сумі 8052, 00 грн.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 20.11.2023 позовну заяву Виконавчого комітету Ізюмської міської ради  залишено без руху; встановлено позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви - сім днів з дня вручення даної ухвали та визначено спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом зазначення відомостей щодо зареєстрованого позивачем електронного кабінету у підсистемі ЄСІТС; зазначення відомостей щодо відомих номерів засобів зв’язку позивача та  відповідача; зазначення у вступній частині позову відомостей щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків відповідача; зазначення в позовній заяві доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; надання відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; надання попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в звязку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; надання письмового обгрунтування щодо залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - КП "Благоустрій міста Ізюма" (із зазначенням, на стороні позивача або відповідача належить залучити третю особу, на яких підставах належить залучити до участі у справі третю особу та як рішення господарського суду у даній справі може вплинути на права та обов'язки третьої особи).

21 листопада 2023 року до Господарського суду Харківської області надійшла заява про усунення недоліків на виконання вимог ухвали від 20.11.23 (вх. № 31937/23) із зазначенням  відомостей  зареєстрованого позивачем електронного кабінету у підсистемі ЄСІТС; зазначенням відомостей щодо відомих номерів засобів зв’язку позивача та   відповідача; зазначенням у вступній частині позову відомостей щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків відповідача; зазначенням  відсутності доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою; зазначенням щодо наявності у позивача оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; наданням відомостей про невжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви; наданням попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в звязку із розглядом справи; підтвердженням позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; наданням письмового обгрунтування щодо залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - КП "Благоустрій міста Ізюма" (із зазначенням, на стороні позивача або відповідача належить залучити третю особу, на яких підставах належить залучити до участі у справі третю особу та як рішення господарського суду у даній справі може вплинути на права та обов'язки третьої особи).

З огляду на те, що Виконавчий комітет Ізюмської міської ради  усунув недоліки позовної заяви у встановлений ухвалою строк, суд вважає за можливе прийняти її до розгляду та відкриває провадження у справі № 922/4845/23.

Враховуючи наявність спору між сторонами, а також те, що позов не відповідає ознакам малозначної справи, наведеним у частині п'ятій статті 12 Господарського процесуального кодексу України; приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та значний обсяг доказів, суд дійшов висновку, що справа № 922/4845/23 підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження. При цьому початок підготовчого провадження і відповідно облік процесуальних строків починається з дня винесення цієї ухвали.

Крім того, третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні Виконавчого комітету Ізюмської міської ради в позовній заяві визначено Комунальне підприємство "Благоустрій міста Ізюма", як баласоутримувача нежитлового приміщення площею 38,0 кв.м за адресою: Харківська область, місто Ізюм, вулиця Покровська, будинок 32.

Враховуючи те, що рішення у даній справі може вплинути на права та інтереси Комунального підприємства "Благоустрій міста Ізюма", суд, керуючись статтею 50 Господарського процесуального кодексу України, вважає за необхідне залучити його до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Згідно з приписами статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі № 922/4845/23 та встановити відповідачу строк для подання до суду відзиву на позов, а третій особі - строк для подання до суду письмових пояснень щодо позову Виконавчого комітету Ізюмської міської ради. 

Керуючись статтями  12, 50, 176, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1.  Прийняти позовну заяву Виконавчого комітету Ізюмської міської ради до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/4845/233.
  2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.
  3. Почати у справі № 922/4845/23 підготовче провадження та призначити підготовче засідання на   11 грудня 2023 року о 12:20.
  4. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022,  місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під’їзд, -й поверх, зал № 102.
  5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Комунальне підприємство "Благоустрій місті Ізюма" (місцезнаходження: 64300,Харківська область,м.Ізюм, вул Червоногірська, буд 74, код ЄДРПОУ 34978610 ). 
  6. Встановити відповідачу - п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву, із доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана відповідачем на адресу позивача одночасно із надісланням відзиву до суду. Документи, які підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів позивачу (листом із описом вкладення) мають бути подані до суду разом із відзивом.

  1. Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду письмових пояснень щодо позову із документами, які підтверджують надіслання (надання) таких пояснень позивачу та відповідачу.
  2. Запропонувати учасникам справи надати суду інформацію щодо засобів зв`язку (електронна пошта, телефон, мобільний телефон, мессенджер, факс тощо).
  3. З урахуванням положень статті 3 Конституції України, відповідно якої людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю - рекомендувати у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці представників учасників справи подавати до суду заяви про розгляд справи в їхній відсутності за наявними матеріалами.
  4. Учасники судових засідань та інші громадяни мають право надсилати документи, що стосуються розгляду судових справ, без особистого прибуття до приміщення суду:

через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

у разі неможливості надсилання через систему "Електронний суд" - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом);

у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

  1. Роз`яснити учасникам справи, що для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, доцільно зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (створити поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України.

Суд зазначає, що учасники справи (їх представники) мають право доступу до матеріалів даної справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Роз`яснити учасникам справи також можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідно до статті 197 ГПК України.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати в електронному кабінеті в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, на сайті суду, зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду в порядку, передбаченому Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 23.11.2023.

    

 

Суддя

 

     В.В. Рильова