flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги: Приватного підприємства "Джерела"

22 грудня 2023, 12:21

До уваги: Приватного підприємства "Джерела"

 

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

 

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"04" грудня 2023 р.

м. Харків

Справа № 922/4830/23

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жиляєва Є.М.                                                       

розглянув матеріали

позовної заяви  

 Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельно-консультаційна фірма Довіра-М"

(61052, м. Харків, вул. Полтавський шлях, буд. 47/49, кв. 23)     

 

до  

 Приватного підприємства "Джерела"

(61118, м. Харків, вул. Ейдемана Роберта, буд. 15, кв. 156)    

 

про  

стягнення 134484,45 грн.

 

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельно-консультаційна фірма Довіра-М" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Приватного підприємства "Джерела", в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь борг за електричну енергію у сумі 129191,31 грн. та 3 % річних у сумі 5293,14 грн. Позов обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором купівлі-продажу електричної енергії №220/09 від 04.09.2013 з додатками до нього, в частині здійснення споживачем повної та своєчасної оплати вартості спожитої у період з січня 2022 р. по лютий 2022 р. електричної енергії у встановлені договором строки.

За попереднім (орієнтовним) розрахунком судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи, ці витрати складаються з витрат з оплати судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 20.11.2023 позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк у п'ять днів з дня вручення такої ухвали для усунення недоліків.

28.11.2023 через загальний відділ діловодства суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків (вх. №32621) з матеріалами усунутих недоліків, які досліджено та приєднано до матеріалів справи.

У відповідності до вимог частини 3 статті 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день її первинного подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 та ч. 3 ст.12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи усунення позивачем недоліків позовної заяви, визначених ухвалою суду від 20.11.2023, а також враховуючи те, що поданий позов за своїми ознаками є малозначним в розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України (ціна позову складає 134484,45 грн.), враховуючи наявне клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, яке викладено у п. 2 прохальної частини позову, розгляд справи № 922/4830/23 необхідно здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись статтями 12, 176, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду.
  2. Відкрити провадження у справі № 922/4830/23.
  3. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судових засідань.
  4. Встановити відповідачу строк у 15 (п`ятнадцять) календарних днів з дня отримання цієї ухвали для подання відзиву на позов. Зобов`язати відповідача надіслати (надати) відзив на позов та додані до нього документи позивачу одночасно з надісланням (наданням) такого відзиву до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду (ч. 5 ст.165 ГПК України). Суд має право вирішити справу за наявними матеріалами також у разі, якщо відзив подано особою, яка відповідно до ч. 6 ст. 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його і не навела поважних причин невиконання такого обов`язку (ч. 10 ст. 165 ГПК України).
  5. Звернути увагу відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст.178 ГПК України).
  6. Зобов`язати відповідача у строк 5 (п'ять) календарних днів з моменту отримання цієї ухвали зареєструвати свій електронний кабінет, про що повідомити суд у відповідній заяві.

6.1. Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за таким посиланням: https://id.court.gov.ua/.

6.2. Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням: https://is.gd/y5sLfZ.

  1. Зобов`язати відповідача надати суду свою актуальну електронну адресу, на яку будуть надсилатися судові рішення у справі.
  2. Суд звертає увагу учасників справи на можливість ознайомлення з матеріалами справи через ЄСІТС.
  3. Встановити позивачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив. Зобов`язати позивача надіслати (надати) відповідь на відзив та додані до неї документи відповідачу одночасно з надісланням (наданням) такої відповіді до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду.
  4. Встановити відповідачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Зобов`язати відповідача надіслати (надати) заперечення та додані до нього документи позивачу одночасно з надісланням (наданням) такого заперечення до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду.
  5. Звернути увагу сторін:

Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 ГПК України.

У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (ч. 9 ст.80 ГПК України).

Главою 6 Господарського процесуального кодексу України врегульовано поняття, обчислення, зупинення процесуальних строків, наслідки їх пропуску, а також підстави та порядок їх поновлення чи продовження.

Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до Господарського процесуального кодексу України судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до Господарського процесуального кодексу України обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі (ч. 3 ст. 252 ГПК України).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат (ст. 6 ГПК України).

  1. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.
  2. Довести до відома учасників справи, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку, зокрема, невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, ненадання копії відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.       

 

Суддя

 

     Є.М. Жиляєв

 

Примітка: У зв’язку з початком тестової експлуатації підсистеми «Електронний суд» з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в «Електронному суді» за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.