flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома: Мельник Ірини Григорівни  

07 березня 2024, 18:51

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022, 

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

________________________________________________________________________________

 

УХВАЛА

 

 "26" лютого 2024 р.

м. Харків

Справа № 922/547/24

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохорова С.А.                                            

 

 розглянувши заяву  Мельник Ірини Григорівни  

 про неплатоспроможність

  

ВСТАНОВИВ:

 

 До Господарського суду Харківської області надійшла заява Мельник Ірини Григорівни про відкриття провадження у справі про її неплатоспроможність

Також в своїй заяві Мельник І.Г. просить суд призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Безпалого Сергія Олександровича.

 

Згідно протоколу автоматизованого розподілу від 21.02.2024 здійснено автоматичний розподіл зазначеної заяви між суддями, присвоєно їй єдиний унікальний номер судової справи 922/547/24 та визначено її до розгляду судді Прохорову С.А.

 

Розглянувши зазначену заяву та додані до неї документи, суд встановив, що подана заява не відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, з огляду на наступне:

 

  1. В порушення вимог п. 2 ч. 2 ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства, в заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не зазначено номер паспорту заявниці.
  2. В порушення вимог п. 2 ч. 3 ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства, до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не подано документи, що підтверджують наявність (відсутність) у боржника статусу фізичної особи-підприємця.
  3. В порушення вимог п. 8 ч. 3 ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства, до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не подано відомості про всі наявні рахунки/електронні гаманці боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, небанківських надавачах платіжних послуг, емітентах електронних грошей в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках, електронних гаманцях.

В свою чергу з додатку №3 до заяви повідомляється про відсутність грошових коштів на рахунках боржника, в той час як про самі рахунки інформація відсутня.

  1. Відповідно до п. 13 ч. 3 ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства, до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додається інформація про наявність (відсутність) непогашеної судимості за економічні злочини, тобто саме заявник має отримати таку інформацію та подати її до суду, однак до заяви такої інформації подано не було.
  2. Відповідно до п. 12 ч. 3 ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства, до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не подано доказів авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень.

Крім того, суд звертає увагу на те, що відповідно до пункту 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Судом встановлено, що заява боржника про відкриття провадження у справі неплатоспроможність містить пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого, однак заяви самого арбітражного керуючого на участь у справі подано не було.

  1. Відповідно до ч. 4 ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства, до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не подано пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів), про що Канцелярією Господарського суду Харківської області складено акт відсутності документів, а саме додатку №5 - план реструктуризації боргів та додатку №10 - свідоцтво про народження Мельник П.О.
  2. У відповідності до положень статті 116 Кодексу України з процедур банкрутства, обов`язок подання документів, на підставі яких виникла заборгованість заявника, покладений на заявника.

Метою законодавця при запровадженні процедури банкрутства фізичних осіб було створення правового механізму, який дозволить фізичній особі - боржнику відновити її задовільний фінансовий стан через механізм погашення всіх існуючих боргів, що реалізується в тому числі шляхом реструктуризації зобов`язань.

Передумовою звернення фізичної особи - боржника до господарського суду із відповідною заявою та намір кінцевого результату є повне відновлення платоспроможності такої особи.

Кодекс України з процедур банкрутства сформулював принцип добросовісної поведінки боржника - фізичної особи, за яким право на звільнення від боргів та відновлення платоспроможності у судових процедурах неплатоспроможності фізичної особи набуває лише добросовісний боржник, який не за своїм неправомірним умислом потрапив у стан неплатоспроможності, сумлінно виконує обов`язки боржника та не приховує обставин, що можуть вплинути на розгляд справи чи задоволення кредиторських вимог. Отже, до боржника - фізичної особи КУзПБ установлює спеціальні вимоги щодо його добросовісності, як запоруку досягнення компромісу між сторонами стосовно погашення його боргів.

Задля отримання бажаного результату - відновлення платоспроможності у судовій процедурі реструктуризації боргів КУзПБ покладає на боржника обов`язки, зокрема на етапі ініціювання справи про його неплатоспроможність:

- повідомити про обставини, що стали підставою для звернення до суду (пункт 3 частини другої статті 116 КУзПБ), отже обґрунтувати природу і причини неплатоспроможності, надати інформацію щодо витрачання коштів, отриманих від кредитора (кредитодавця, позикодавця), та/або щодо руху основних активів з часу виникнення зобов`язань перед кредиторами тощо;

- надати повну і достовірну інформацію про власний майновий стан та членів його сім`ї, щодо розміру та джерел доходів (пункти 4 -11 частини третьої статті 116 КУзПБ).

До членів сім’ї боржника належать особи, які перебувають у шлюбі з боржником (у тому числі якщо шлюб розірвано протягом трьох років до дня подання декларації), а також їхні діти, у тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою чи піклуванням боржника, інші особи, які спільно з ним проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких з боржником не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

В своїй заяві Мельник І.Г. не повідомила повних відомостей про обставини, що стали підставою для звернення до суду, не обґрунтувала природу і причини неплатоспроможності, не подала інформацію щодо витрачання коштів, отриманих від кредитора (кредитодавця, позикодавця), та/або щодо руху основних активів з часу виникнення зобов`язань перед кредиторами тощо.

Також Мельник І.Г. не повідомлені відомості щодо членів сім'ї, а саме відомостей стосовно того чи перебуває заявниця у шлюбі,  відомостей щодо наявності осіб які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких з боржником не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

 

Відповідно до ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Згідно з ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

 

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про залишення заяви Мельник Ірини Григорівни без руху.

 

Керуючись ст.ст. 1, 2, 30, 37, 115, 116, 124 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 74, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

 

УХВАЛИВ:

 

 Заяву Мельник Ірини Григорівни про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність залишити без руху.

 

Повідомити про виявлені судом недоліки та зобов`язати заявника подати суду:

1 - належним чином оформлену заяву із зазначенням номер паспорту заявниці.

2 - документи, що підтверджують наявність (відсутність) у боржника статусу фізичної особи-підприємця.

3 - відомості про всі наявні рахунки/електронні гаманці боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, небанківських надавачах платіжних послуг, емітентах електронних грошей в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках, електронних гаманцях.

4 - інформацію про наявність (відсутність) непогашеної судимості за економічні злочини.

5 - докази авансування  боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень.

6 - заяву  арбітражного керуючого на участь у справі.

7 - пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів).

8 - свідоцтво про народження Мельника П.О. (належним чином завірену копію).

9 - повні відомості про обставини, що стали підставою для звернення до суду, з обґрунтуванням природи і причини неплатоспроможності,

10 - інформацію щодо витрачання коштів, отриманих від кредитора (кредитодавця, позикодавця), та/або щодо руху основних активів з часу виникнення зобов`язань перед кредиторами тощо.

11 - відомості щодо членів сім'ї, а саме відомостей стосовно того чи перебуває заявниця у шлюбі,  відомостей щодо наявності осіб які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких з боржником не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

 

Роз`яснити заявнику необхідність усунення вказаних недоліків в строк не пізніше десяти днів з дня вручення цієї ухвали суду.

 

Попередити заявника, що у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

 

Ухвала підписана 26.02.2024