flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома: Фізичної особи-підприємця Гончаревської Світлани Василівни    (62459, харкывська область, Харкывський район, смт. Високий,    пров. Кооперативний, **)   

14 березня 2024, 17:47

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022, 

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

 

УХВАЛА 

 

 

 06 березня 2024 року

м. Харків

Справа № 922/423/24

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Трофімова І.В.  

 

розглянувши клопотання представника Фізичної особи-підприємця Гончаревської Світлани Василівни (вх. № 6011 від 05.03.2024) у справі

за позовом

  Приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут"

   (61037, м. Харків, вул. Плханівська, 126)    

до 

  Фізичної особи-підприємця Гончаревської Світлани Василівни

   (62459, харкывська область, Харкывський район, смт. Високий,

   пров. Кооперативний, **)   

про

 

  стягнення 84'186,68 грн

 

 

ВСТАНОВИВ:

 

 Приватне акціонерне товариство "Харківенергозбут" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Гончаревської Світлани Василівни, в якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за спожиту електричну енергію за Договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 762-466 від 30.01.2020 в сумі 76'330,64 грн, пені у сумі 6898,61 грн, 3% річних у сумі 498,56 грн та індекс інфляції у сумі 458,87 грн.

У позовній заяві позивачем також заявлено клопотання, в якому він просить суд вирішити питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 19.02.2024 позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі. Задоволено клопотання представника позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження та  приймаючи до уваги ціну позову, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

05.03.2024 від представника Фізичної особи-підприємця Гончаревської Світлани Василівни надійшло клопотання (вх. № 6011), в якому остання просить суд розглядати справу в загальному позовному провадженні з повідомленням сторін.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Одними із основних засад (принципів) господарського судочинства є: рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; пропорційність; розумність строків розгляду справи судом; неприпустимість зловживання процесуальними правами (п.п.2, 4, 6, 10, 11 ч. 3 ст. 2 ГПК України).

Пунктами 4, 5 ч. 5 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

За умовами ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Досліджуючи надані сторонами документи, оцінивши категорію цього спору та його складність, значення справи для сторін, характер спірних правовідносин та предмет доказування, суд дійшов висновку щодо необхідності переходу до розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ст. 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Керуючись ст. 2, 12, 13, 42, 46, 177, 181, 234, 235, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Задовольнити клопотання представника Фізичної особи-підприємця Гончаревської Світлани Василівни (вх. № 6011 від 05.03.2024).
  2. Перейти до розгляду справи №922/423/24 за правилами загального позовного провадження.
  3. Призначити справу №922/423/24 до розгляду у підготовчому засіданні на 21.03.2024 на 14:45 год.
  4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Акціонерне товариство "Харківобленерго" (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, 149, код ЄДРПОУ: 00131954).
  5. Зобов`язати позивача надіслати на адресу третьої особи копію позовної заяви з додатками та надати відповідні докази суду.
  6. Зобов`язати відповідача надіслати на адресу третьої особи копію відзиву з додатками та надати відповідні докази суду.
  7. Запропонувати третій особі у десятиденний строк з дня вручення даної ухвали надати пояснення щодо даного спору.
  8. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 108.
  9. Запропонувати учасникам справи забезпечити участь у судовому засіданні компетентного представника з документами, що посвідчують його особу та повноваження.
  10. Роз`яснити учасникам справи про можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до вимог ст.197 ГПК України.
  11. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.          

 

Суддя

 

  І.В. Трофімов