flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ:   Товариства з обмеженою відповідальністю «ПК Энергоучет» (Білгородська обл., Білгородський р-н, сел. Північне, Російська Федерація, код 83603664)

18 березня 2024, 16:40

ПОВІДОМЛЕННЯ:

 

ДО УВАГИ:   Товариства з обмеженою відповідальністю «ПК Энергоучет» (Білгородська обл., Білгородський р-н, сел. Північне, Російська Федерація, код 83603664)

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"18" березня 2024 р.

м. Харків

Справа № 922/743/24

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жельне С.Ч.                                                 

розглянув матеріали

позовної заяви  

 Приватного акціонерного товариства "Енергооблік", м.Харків     

 

до  

 Товариства з обмеженою відповідальністю «ПК Энергоучет», Білгородська обл., Білгородський р-н, сел. Північне, Російська Федерація

   

 

про

стягнення коштів 642 492,00 грн. (1 755 000,00 руб.)

 

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Енергооблік" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПК Энергоучет» про стягнення заборгованості за контрактом № 151/Р  від 01.10.2020 року у розмірі 642 492,00 грн. (1 755 000,00 руб.).

Ухвалою господарського суду Харківської області від 11.03.2024 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу десятиденний строк з дня вручення даної ухвали на усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду доказів cплати судового збору у розмірі 7 709,91 грн.

12.03.2024 позивачем заявою (вх.№6733) були усунені недоліки, які були встановлені ухвалою суду від 11.03.2024.

Згідно з частиною першою статті 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої, п`ятої статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно приписів частин першої, другої статті 247 ГПК України у спрощеному провадженні господарський суд розглядає малозначні справи, а крім того, у спрощеному порядку може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Ця справа не відповідає ознакам малозначної справи, наведеним у частині п`ятій статті 12 ГПК України. Крім того, в силу імперативних положень пункту 8 частини четвертої статті 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Водночас, суд зазначає, що відповідач - ТОВ «ПК Энергоучет» є нерезидентом, зареєстрованим у Російській Федерації. Інформація про наявність представництва відповідача на території України відсутня.

Відповідно до статті 365 ГПК України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Стаття 367 ГПК України визначає, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно, зокрема, вручити документи на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

На підставі Закону України №2783-IX від 01.12.2022 з 23.12.2022 зупинено у відносинах з Російською Федерацією дію Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої від імені України у м. Мінську 22.01.1993 та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22.01.1993. З дати зупинення дії вказаної конвенції, зокрема, не здійснюватиметься співробітництво судів та інших компетентних органів України з відповідними органами Російської Федерації з питань надання правової (судової) допомоги у цивільних справах.

Також, відповідно до Закону України №2855-IX від 12.01.2023 з 05.02.2023 Україна вийшла з Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності.

За зверненням Міністерства юстиції України Міністерство закордонних справ України повідомило депозитаріїв конвенцій Ради Європи, Гаазької конференції з міжнародного приватного права та ООН, а також сторони двосторонніх міжнародних договорів України про повномасштабну триваючу збройну агресією Росії проти України та неможливість у зв`язку з цим гарантувати у повному обсязі виконання українською стороною зобов`язань за відповідними міжнародними договорами та конвенціями на весь період воєнного стану.

У зв`язку із порушенням Російською Федерацією цілей та принципів статуту ООН, Гельсінського Заключного Акта, Паризької Хартії для Нової Європи та ряді інших документів ОБСЄ, у зв`язку із широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти суверенітету та територіальної цілісності України, Міністерство закордонних справи України 24.02.2022 нотифікувало МЗС РФ про прийняте Україною рішення розірвати дипломатичні відносини з Росією, що були встановлені Протоколом про встановлення дипломатичних відносин між Україною та Російською Федерацією від 14.02.1992.

Відтак діяльність дипломатичних представництв України в Росії та Росії в України, а також будь-яке дипломатичне спілкування припинені відповідно до Віденської Конвенції про дипломатичні зносини 1961 року.

Відповідно до повідомлення, розміщеного 25.02.2022 на офіційному веб-сайті Акціонерного товариства "Укрпошта", у зв`язку з агресією з боку Росії та введенням воєнного стану, АТ "Укрпошта" припинило поштове співробітництво з поштою Росії.

З огляду на вищенаведене, на період збройного конфлікту у відносинах з державною-агресором унеможливлено застосування міжнародних договорів України з питань правового співробітництва у цивільних і кримінальних справах, у тому числі у зв`язку із припиненням поштового сполучення.

Таким чином, передача будь-яких документів в Російську Федерацію, у тому числі і дипломатичними каналами, наразі неможлива.

Отже приймаючи до уваги вищенаведене, враховуючи неможливість виконання судового доручення про вручення відповідачу судових документів про відкриття провадження у справі №922/743/24 дипломатичними каналами, суд дійшов висновку про повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду справи шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

При цьому, відповідно до частини четвертої статті 122 ГПК України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

За таких обставин суд дійшов висновку про повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду справи шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.   

Керуючись статтями  4, 12, 20, 24, 27, 120, 176, 177, 181, 232-235, 247, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1.  Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №922/743/24.

2.Справу №922/743/24 розглядати за правилами загального позовного провадження.

 

3.Призначити підготовче засідання на  17 квітня 2024 року о 10:00.

  1. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022,  місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під’їзд, 1-й поверх, зал № 102.
  2. Здійснювати повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду справи шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

 

  1. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня розміщення даної ухвали на офіційному веб-сайті судової влади України для подання відзиву, оформлений відповідно до вимог ст.ст. 165, 178 ГПК України. У зазначений строк відповідач має надіслати копію відзиву та доданих до нього доказів позивачу одночасно з надісланням відзиву до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.
  2. Встановити позивачу строк на подачу відповіді на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов.

 

  1. Встановити відповідачу строк на подачу заперечень на відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.
  2. Інформація по справі може бути одержана на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://hr.arbitr.gov.ua/sud5023/.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя

 

     С.Ч. Жельне