flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО ВІДОМА:   Відповідача – Фізичної особи Старікова Юрія Володимировича (62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна,**)   

18 липня 2024, 17:32

ДО ВІДОМА:

 

ВідповідачаФізичної особи Старікова Юрія Володимировича (62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна,**)   

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИСправа № 922/1585/24

 

"15" липня 2024 р.

м. Харків

 

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавренюк Т.А.                       

 

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом  

 Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 32)     

 

до

 Селянського (фермерського) господарства "Старікова Юрія Володимировича" (62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна, 34) ,  

Фізичної особи Старікова Юрія Володимировича (62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна, **)   

 

про

 

стягнення 411 796,64грн

без виклику учасників справи

 

ВСТАНОВИВ:

 

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути солідарно з Селянського (фермерського) господарства "Старікова Юрія Володимировича" та Фізичної особи Старікова Юрія Володимировича заборгованість за простроченим кредитом та простроченими процентами за кредитним договором № 281221-АТ від 28.12.2021 в загальному розмірі 411 796,64грн (з яких: 292 214,00грн заборгованість за простроченим кредитом, 119 582,64грн заборгованість за простроченими процентами). Судові витрати позивач просить суд покласти на відповідачів.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання першим відповідачем умов кредитного договору № 281221-АТ від 28.12.2021, укладеного між першим відповідачем та позивачем, та на договір поруки № 281221-П від 28.12.2021, укладений між позивачем та другим відповідачем, предметом якого є надання поруки другим відповідачем за виконання зобов'язань першого відповідача, які випливають з кредитного договору № 281221-АТ від 28.12.2021.

Ухвалою суду від 06.05.2024 позовну заяву Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" залишено без руху, надано позивачу строк 10 днів для усунення недоліків з дня вручення йому цієї ухвали.

13.05.2024, у встановлений судом строк, на адресу суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 14.05.2024 позовну заяву прийнято до розгляду, справу визнано малозначною, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, відповідачам визначено строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив, позивачу визначено строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня його отримання.

У зв`язку з призупиненням Акціонерним товариством "Укрпошта" приймання та пересилання поштових відправлень до тимчасово окупованих територій України та районів ведення бойових дій, на території яких не працюють відділення поштового зв`язку через повномасштабну збройну агресію Російської Федерації проти України, ухвалу суду від 14.05.2024 у даній справі на адресу першого та другого відповідача до поштового відділення 62712 відправлено не було, про що 16.05.2024 судом складено відповідні акти за № 327/2024 та № 328/2024, відповідно.

На підставі зазначеного Господарським судом Харківської області здійснено оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, якими першого та другого відповідача повідомлено про відкриття провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч.4 ст.122 Господарського процесуального кодексу України відповідач, зареєстроване місцезнаходження якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

За таких обставин суд дійшов висновку про належне повідомлення відповідачів про відкриття провадження у даній справі та призначення її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Також необхідно зазначити, що за змістом ст.2 Закону України "Про доступ до судових рішень" кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі.

Ухвала суду від 14.05.2024, якою було відкрито провадження у даній справі та запропоновано відповідачам надати до суду відзив на позов, була оприлюднена на офіційному веб-порталі судової влади України. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Крім того, відповідно до ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку, чого першим відповідачем зроблено не було.

Таким чином, судом всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог, а також надано сторонам достатньо часу для звернення із заявами по суті справи та з іншими заявами з процесуальних питань.

Перший та другий відповідач своїм правом, наданим відповідно до ст.251 Господарського процесуального кодексу України, не скористалися, відзив на позов не надали.

Приймаючи до уваги належне повідомлення відповідачів про розгляд даної справи, суд дійшов висновку про її розгляд за наявними матеріалами.

У встановлений законом строк позивач надав суду заяву про збільшення розміру позовних вимог, в якій просить суд стягнути солідарно з Селянського (фермерського) господарства "Старікова Юрія Володимировича" та Фізичної особи Старікова Юрія Володимировича заборгованість за простроченим кредитом та простроченими процентами за кредитним договором № 281221-АТ від 28.12.2021 в загальному розмірі 1 119 582,64грн (з яких: 707 786,00грн залишок строкового кредиту; 292 214,00грн простроченого кредиту; 119 582,64грн заборгованість за простроченими процентами). Судові витрати позивач просить суд покласти на відповідачів.

За приписами п.2 ч.2 ст.46 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі збільшити розмір позовних вимог до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження, якщо судове засідання не проводиться, відповідно до ч.2 ст.252 Господарського процесуального кодексу України починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що заява позивача про збільшення розміру позовних вимог подана уповноваженою на це особою, до початку розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для прийняття до розгляду заяви позивача, у зв`язку з чим подальший розгляд справи здійснюється з урахуванням відповідних змін.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

28.12.2021 між Акціонерним товариством "Банк Кредит Дніпро" (позивач, банк) та Селянським (фермерським) господарством "Старікова Юрія Володимировича" (перший відповідач, позичальник) укладено кредитний договір № 281221-АТ, відповідно до умов якого на умовах, викладених у договорі, позивач зобов`язався надати першому відповідачу кредит (грошові кошти на умовах, зазначених в договорі) одним або кількома траншами (сума кредиту у повному обсязі або частина суми кредиту) в національній валюті України ((UAH) в загальній сумі 1 539 786,00грн та в межах встановленого строку кредиту (до кінцевої дати погашення, визначеної п.2.5.2 договору), а перший відповідач прийняти, належним чином використовувати і повернути банку кредит та сплатити плату (проценти та комісії за договором) за кредит у порядку та на умовах цього договору.

За умовами п.п.2.1, 2.2 та 2.3 договору позивач надає першому відповідачу кредит у вигляді одного траншу в розмірі загальної суми кредиту. Надані транші після їх повернення не поновлюють загальну суму кредиту (сума кредиту зменшується кожним проведеним погашенням).

Надання траншу здійснюється за одночасного виконання всіх наступних умов:

- банк отримав належним чином складену та підписану позичальником заяву на видачу траншу відповідно до умов цього договору (додаток № 1);

- сума запитуваного траншу не перевищить загальну суму з урахування заборгованості по раніше отриманим траншам;

- строк запитуваного траншу не перевищить строк кредиту;

- на дату подання заяви позичальник належним чином виконує умови цього договору;

- на дату подання заяви на видачу траншу гарантії, надані позичальником є дійсними;

- на дату подання заяви не мала місце подія, зазначена в п.2.12. цього договору;

- на дату надання траншу еквівалент (якщо сума траншу відрізняється від валюти кредиту), що запитується позичальником в базовій валюті не перевищує доступну суму в межах загальної суми. При цьому еквівалент суми траншу у базовій валюті кредиту за курсом НБУ на дату надання траншу з урахуванням сум раніше наданих траншів, перерахованих в базову валюту на дату їх видачі не перевищує загальну суму.

У п.2.4 договору сторони дійшли згоди, що позивач акцептує заяву на видачу траншу шляхом надання траншу в дату надання траншу, зазначену в заяві на видачу траншу. Банк приймає рішення про акцептування чи неакцептування заяви на видачу траншу на власний розсуд, тобто зобов`язання позивача щодо падання траншу за договором є відкличними.

Строк кредитування сторони погодили у п.2.5 договору, а саме:

- надання кредиту здійснюється у термін, зазначений в заяві про надання траншу;

- позичальник зобов`язаний повернути кредит/транш в терміни, встановлені графіком погашення/зниження загальної суми кредиту, що є додатком 2 до цього договору, але в будь-якому випадку не пізніше кінцевої дати погашення - "26" квітня 2026 року (включно), якщо тільки не застосовується інший термін повернення кредиту/траншу, встановлений на підставі додаткової угоди сторін або до іншого терміну відповідно до умов цього договору.

У разі надання кредиту з графіком погашення кредиту та у разі порушення першим відповідачем встановлених у відповідному графіку термінів, розмір простроченої заборгованості за кожним траншем визначається банком самостійно.

Пунктом 2.6 договору передбачено, що процентна ставка за користування кредитом/траншем у межах строку користування встановлюється змінювана, якщо інший розмір процентної ставки не застосований згідно умов цього договору. Змінюваною є процентна ставка, розмір якої змінюється із зміною індексу UIRD відповідно до зазначеної періодичності зміни індексу за кожним  окремим траншем в дату зміни розміру процентної ставки, якщо інший розмір не застосовано відповідно до умов цього договору.

Станом на день укладання цього договору змінювана процентна ставка в національній валюті України встановлена в розмірі 13,0% річних та діє до моменту його зміни відповідно до правил, визначених у цьому пункті договору.

Період дії процентної ставки - 12 місяців, це строк, протягом якого діє відповідний розмір змінюваної процентної ставки. Період починається в день укладення цього договору та закінчується у дату, що передує даті зміни процентної ставки. Змінений розмір процентів застосовується з 25-го числа місяця, у якому наступає дата зміни процентів і діє до останнього календарного дня (включно), що передує дню (25-му числу місяця) наступної дати зміни процентів.

Максимальний розмір процентів не перевищуватиме подвійний розмір РЗПС процентів річних на дату укладення договору.

Проценти за користування кредитом/траншем, наданим за цим договором, нараховуються позивачем щомісячно в останній робочий день поточного місяця, або у день повного погашення заборгованості за кредитом/траншем (достроково або при настанні строку погашення) за методом факт/факт відповідно до вимог чинного законодавства на строкову суму заборгованості за кредитом, тобто строки якої не порушено (п.2.6.1 договору).

У цьому ж пункті договору сторони погодили, що в разі повернення банку всієї суми кредиту/траншу:

- банк в день такої повної сплати суми кредиту/траншу здійснює нарахування процентів за його користування протягом календарного місяця, в якому здійснюється повне повернення кредиту/траншу, починаючи з першого календарного дня такого місяця або починаючи з дня видачі кредиту/траншу, по день що передує даті повернення всієї суми кредиту/траншу, а

- позичальник не пізніше дня повного погашення дня повного повернення кредиту/траншу зобов`язується сплатити банку суму таких нарахованих процентів.

Відповідно до пункту 2.6.2 договору, проценти підлягають сплаті у валюті відповідно до наданого кредиту/траншу та сплачуються першим відповідачем в період з 01 по 10 число (включно) кожного місяця, наступного за тим, за який були нараховані проценти, а в місяці повного погашення заборгованості за кредитом/траншем (достроково або при настанні строку погашення) в день їх нарахування, але в будь-якому випадку не пізніше дати погашення кредиту/траншу, вказаної в пункті 2.5.2 цього договору. У разі якщо день сплати процентів припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, проценти сплачуються наступного робочого дня.

За умовами п.2.6.4 договору при розрахунку процентів враховується перший день користування кредитом/траншем та не враховується останній день користування кредитом/траншем (день погашення заборгованості). При цьому у випадку, коли день надання кредиту/траншу співпадає з днем його повного або часткового погашення, цей кредит/транш при розрахунку процентів враховується як кредит/транш строком на один день.

Сторони домовились, з урахуванням ст.212 Цивільного кодексу України, що банк має право встановити за користування одержаним кредитом/траншем процентну ставку збільшену на 3% процентних пункти до встановленої п.2.6 договору у випадку порушення/невиконання/часткового виконання/неналежного виконання позичальником своїх зобов`язань, передбачених п.5.5, 5.9, 5.14 цього договору. Сторони підтверджують, що встановлення банком вказаної процентної ставки не є односторонньою зміною умов цього договору (п. 2.6.5 договору).

Позивач застосовує підвищену процентну ставку за користування кредитом/траншем відповідно до цього договору з першого числа місяця, наступного за місяцем порушення умов договору.

Зобов`язання вважаються виконаними у повному обсязі у разі виконання першим відповідачем усіх зобов`язань, передбачених пунктами, зазначеними у п.2.6.5 договору, та вважаються невиконаними у разі невиконання будь якого із зобов`язань, передбачених у цих пунктах.

З першого числа місяця, наступного за місяцем виконання першим відповідачем умов договору позивач встановлює процентну ставку за користування кредитом/траншем відповідно до п. 2.6 цього договору.

Відповідно до п.2.9 договору кредит надається шляхом зарахування Кредитором коштів з позичкового рахунку на поточний рахунок першого відповідача у банку для подальшого використання за цільовим призначенням.

За умовами п.2.11 договору у разі, якщо позичальник своєчасно не поверне суму/частину кредиту/траншу в кінцеву дату погашення або у терміни, встановлені графіком погашення/зниження загальної суми кредиту/ліміту кредитної лінії або інші терміни, встановлені умовами цього договору, або у встановлений згідно п. 2.12. цього договору термін повернення кредиту/траншу, позичальник зобов`язаний сплатити банку проценти за порушення грошового зобов`язання (згідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України) в розмірі діюча процентна ставка +5,0% річних від суми простроченої заборгованості за кредитом/траншем, що надані в національній валюті України, гривні (UAH), якщо інший розмір не встановлений додатковою угодою на підставі домовленості сторін, при цьому сторони домовились, що у разі зміни розміру в сторону зменшення така угода не укладається.

Позичальник сплачує проценти за порушення грошового зобов`язання за кожен день наявності простроченої заборгованості за траншем/кредитом, починаючи з дати її виникнення, а саме: з наступного дня після дня несплати або неповної сплати кредиту/траншу в кінцеву дату або в дату погашення. Проценти за порушення грошового зобов`язання нараховуються банком та сплачуються позичальником відповідно до п.2.6 цього договору.

Перший відповідач, відповідно до п.5.13 договору взяв на себе зобов'язання належним чином виконувати умови договору.

У п.10.14 договору сторони домовились, що перший відповідач вважається належним чином письмово повідомленим та таким, що отримав відповідне повідомлення/вимогу позивача у випадках, встановлений цим договором, у разі здійснення позивачем одного або кількох дій, зокрема: надсилання письмового повідомлення/вимоги на адресу електронної пошти, зазначеної в п.11 цього договору, та/або на ту адресу електронної пошти, які будуть повідомлені самим першим відповідачем письмово.

Позивач зобов'язання за договором виконав належним чином, та надав першому відповідачу кредит в розмірі 1 539 786,00грн, що підтверджується копіями заяви на видачу кредиту, банківських виписок, наявними в матеріалах справи.

Перший відповідач умови договору належним чином не виконав, ним здійснювались часткові оплати за кредит та по процентам, що підтверджується копіями банківських виписок та меморіальними ордерами, наявними в матеріалах справи, у зв`язку з чим у нього станом на 17.04.2024 наявна заборгованість в розмірі 1 119 582,64грн, яка складається з наступного:

- 707 786,00грн залишок строкового  кредиту;

- 292 214,00грн прострочений кредит

- 119 582,64грн заборгованість за простроченими процентами.

З метою забезпечення належного виконання зобов`язань першого відповідача за кредитним договором між позивачем та Фізичною особою Старіковим Юрієм Володимировичем (другий відповідач) 28.12.2021 укладено договір поруки № 281221-П (далі - договір поруки).

Відповідно до термінів наведених в договорі поруки:

основний договір - кредитний договір № 281221-АТ від 28.12.2021, який було укладено між банком та боржником (першим відповідачем), разом із додатками та додатковими угодами до нього, в тому числі тими, що будуть укладені в майбутньому;

основне зобов`язання 1 - зобов`язання із повернення суми кредиту, наданого за Основним договором, а саме 1 539 786,00грн;

основне зобов`язання 2 - зобов`язання із сплати суми процентів, комісій, відшкодування можливих збитків, сплати пені та інших штрафних санкцій, передбачених умовами основного договору, існуючих в теперішній час, і тих, що можуть виникнути в майбутньому, в тому числі на підставі окремих угод, що можуть бути укладені в рамках основного договору.

За умовами п.п.1.1-1.5 договору поруки, другий відповідач поручився перед банком за виконання першим відповідачем основного зобов`язання 1 та основного зобов`язання 2 за основним договором, а саме за кожне з цих основних зобов`язань окремо. Порукою, що надається згідно з цим договором, забезпечуються усі існуючі та майбутні грошові зобов`язання боржника, що становлять основні зобов`язання, термін виконання яких настав або настане у майбутньому. Зміни, які здійснюються відповідно до умов цього пункту договору не потребують додаткового укладення сторонами угод щодо внесення змін до цього Договору. Згідно з цим договором поручитель також поручається за виконання боржником обов`язків щодо повернення суми в розмірі основних зобов`язань згідно з відповідним рішенням суду, якщо основний договір буде визнаний недійсним у судовому порядку.

Відповідальність поручителя і боржника щодо виконання основних зобов`язань є солідарною. Поручитель надає свою згоду та погоджується з тим, що у разі зміни розміру будь-якого основного зобов`язання та/або строку основного договору, в тому числі, внаслідок новації зобов`язання, цей договір та порука за цим договором будуть діяти до повного виконання всіх основних зобов`язань без необхідності попереднього чи наступного погодження із поручителем зазначених змін та/або укладання додаткової угоди до цього договору.

Відповідно до п.2.1, п.2.2 договору поруки позивач має право у разі порушення боржником будь-якого основного зобов`язання за основним договором або невиконання боржником зобов`язання, встановленого рішенням суду щодо визнання основного договору недійсним, звернутися до поручителя з вимогою про виконання таких зобов`язань, а поручитель зобов`язується виконати їх за боржника у порядку та строки, зазначені у вказаній вимозі. У випадку невиконання поручителем вимоги банка у вказаний строк (термін), заборгованість поручителя за цим договором вважається простроченою з наступного робочого дня після закінчення зазначеного строку (настання зазначеного терміну).

У п.3.1 договору поруки сторони домовились, що строк дії поруки, а саме строк, протягом якого позивач має право пред`явити вимоги до другого відповідача становить 10 років з дати укладення цього договору.

Пунктом 7.1 договору поруки встановлено, що якщо у випадку пред`явлення банком вимоги поручитель не виконає будь-яке основне зобов`язання в терміни (строки), встановлені у зазначеній вимозі, банк має право вимагати, а поручитель зобов`язаний сплатити банку проценти за порушення грошового зобов`язання (як спеціальний вид відповідальності згідно до ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України) в розмірі +5,0% річних від простроченої заборгованості за кожен день прострочення, включаючи день погашення простроченої заборгованості.

Проценти за порушення грошового зобов`язання підлягають сплаті поручителем у гривні на рахунок погашення. Проценти за порушення грошового зобов`язання як спеціального виду відповідальності сплачуються на підставі письмової вимоги банку, що направляється поручителю в один із способів, передбачених Розділом "Порядок надання сторонами письмових повідомлень".

За умовами п.9.1 договору поруки сторони дійшли згоди, що другий відповідач вважається належним чином письмово повідомленим та таким, що отримав відповідне повідомлення  та/або вимогу позивача у випадках, встановлений цим договором, у разі здійснення позивачем одного або кількох дій, зокрема: надсилання письмового повідомлення/вимоги на адресу електронної пошти, вказаної в цьому договорі, та/або на ту адресу електронної пошти, які будуть повідомлені самим другим відповідачем письмово.

Позивач на електронну пошту першого відповідача направив вимогу № 17-3816 від 22.04.2024, адресовану як першому та і другому відповідачу, який є засновником та головою Селянського (фермерського) господарства "Старікова Юрія Володимировича",  про здійснення першим та другим відповідачами погашення простроченої заборгованості або звернення до банку для вирішення питання щодо порядку подальшого врегулювання простроченої заборгованості.

Дана вимога залишена першим та другим відповідачем без відповіді та задоволення.

Станом на дату винесення рішення суду заборгованість відповідачами не сплачена.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд керується наступним.

За приписами ст.ст.11, 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають зокрема з договорів. Аналогічні положення встановлені і в ст.ст.173-175 Господарського кодексу України: господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст.174 Господарського кодексу України).

Відповідно до ч.7 ст.179 Господарського кодексу України, господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

У відповідності до ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Положеннями ст.ст.627, 628 Цивільного кодексу України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Враховуючи правову природу укладеного між сторонами кредитного договору, кореспондуючи права та обов`язки його сторін, суд дійшов висновку, що оцінка правомірності заявлених вимог має здійснюватись з урахуванням приписів законодавства, які регламентують правовідносини по кредитному договору - Глава 71 Цивільного кодексу України.

За приписами ч.1 ст.1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. Відповідно до частини 2 цієї ж статті до відносин за кредитним договором застосовуються положення про позику, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу (ч.2 ст.1050 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 ст.1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором (ч.1 ст.1049 Цивільного кодексу України).

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (ч.3 ст.1049 Цивільного кодексу України).

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За умовами ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Судом встановлено, що позивач на виконання умов договору надав першому відповідачу кредитні кошти, однак перший відповідач порушив взяті на себе договірні зобов`язання - не сплачував платежі на погашення кредиту, відповідно до графіку погашення кредиту/траншів та проценти за користування кредитом.

Надання відповідачу кредиту підтверджується наданою до матеріалів справи випискою з особового рахунку відповідача.

Матеріали справи не містять доказів погашення заборгованості, даний факт першим відповідачем не спростований.

Таким чином, у першого відповідача станом на 17.04.2024 наявна заборгованість в розмірі 1 119 582,64грн, яка складається з наступного:

- 707 786,00грн залишок строкового  кредиту;

- 292 214,00грн прострочений кредит

- 119 582,64грн заборгованість за простроченими процентами.

Як зазначено судом вище, виконання зобов`язань за кредитним договором № 281221-АТ від 28.12.2021 було забезпечено договором поруки № 281221-П від 28.12.2021, укладеним між позивачем та другим відповідачем, відповідно до умов якого другий відповідач поручився перед позивачем за виконання першим відповідачем основного зобов`язання 1 та основного зобов`язання 2 за основним договором, а саме за кожне з цих основних зобов`язань окремо.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.553 Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Частинами 1, 2 статті 554 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

У разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі (ч. ч. 1, 2 ст. 543 Цивільного кодексу України).

Враховуючи умови договору поруки, наведені вище приписи законодавства та встановлені у справі обставини, суд дійшов висновку, що у другого відповідача виник солідарний обов`язок сплатити заборгованість з повернення кредитних коштів в розмірі 1 119 582,64грн, з якої 707 786,00грн залишок строкового  кредиту; 292 214,00грн прострочений кредит; 119 582,64грн заборгованість за простроченими процентами.

Позивач 22.04.2024 звернувся на адресу першого та другого відповідача (вих. № 17-3816) з вимогою здійснити негайно погашення простроченої заборгованості в розмірі 1 119 582,64грн, яка залишена відповідачами без відповіді та задоволення.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ч.1 ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 1 ст.546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1  ст.74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.1  ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Факт наявності заборгованості на вказану вище суму відповідачами не спростований, доказів своєчасного повернення першим відповідачем кредиту у строки, визначені сторонами у кредитному договорі, суду також не надано, наявність заборгованості підтверджується належними доказами, наявними в матеріалах справи.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що перший та другий відповідачі не надали суду належних доказів виконання зобов`язань за кредитним договором, в матеріалах справи докази погашення заборгованості також відсутні, а також не спростували факт наявності заборгованості за спірним договором, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині солідарного стягнення з першого та другого відповідача заборгованості за кредитним договором, а саме заборгованості в розмірі 1 119 582,64грн, з якої 707 786,00грн залишок строкового  кредиту; 292 214,00грн прострочений кредит; 119 582,64грн заборгованість за простроченими процентами, є цілком обґрунтованими, доведеними документально матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, витрати з оплати судового збору покладаються на першого та другого відповідача порівну.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 73, 74, 76-79, 129, 232, 233, 236 - 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -   

 

ВИРІШИВ:

 

Позов задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з Селянського (фермерського) господарства "Старікова Юрія Володимировича" (62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна, 34) та з Фізичної особи Старікова Юрія Володимировича ((62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна, **) на користь Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 32) 1 119 582,64грн заборгованості, яка складається з 707 786,00грн залишку строкового кредиту; 292 214,00грн простроченого кредиту; 119 582,64грн заборгованості за простроченими процентами.

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Старікова Юрія Володимировича" (62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна, 34) на користь Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 32) - 7 335,19грн судового збору.

Стягнути з Фізичної особи Старікова Юрія Володимировича ((62712, Харківська область, Дворічанський район, сел. Тополі, вул. Ювілейна, **) на користь Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 32) Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 32) - 7 335,19грн судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дане рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено "15" липня 2024 р.   

 

Суддя

 

 Т.А. Лавренюк