flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ: фізичної особи-підприємця Стоянової Віталіни Анатоліївни як відповідача  

14 листопада 2023, 11:52

ПОВІДОМЛЕННЯ:

 

ДО УВАГИ: фізичної особи-підприємця Стоянової Віталіни Анатоліївни як відповідача

 

 

 

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

 "03" листопада 2023 р.

м. Харків

Справа № 922/4236/23

 

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Ольшанченка В.І.                                                          

розглянув матеріали

позовної заяви 

  Акціонерного товариства "АКЦЕНТ-БАНК" (49074, м. Дніпро, вул. Батумська, 11)    

до 

  фізичної особи-підприємця Стоянової Віталіни Анатоліївни (63700, Харківська область, смт Куп'янськ-Вузловий, вул. Печериці, 6, кв. 7)   

про 

 стягнення 729419,93 грн,

 

ВСТАНОВИВ:

 

 Акціонерне товариство "АКЦЕНТ-БАНК" (позивач) надало Господарському суду Харківської області позовну заяву до фізичної особи-підприємця Стоянової Віталіни Анатоліївни (відповідач), в якій позивач просить стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за кредитним договором №20.31.0000000357 від 23.12.2020 у сумі 729419,93 грн, станом на 08.09.2023, яка складається з наступного: 491396,04 грн - загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту); 92873,89 грн - загальний залишок заборгованості за процентами; 106650,00 грн - загальний залишок заборгованості за винагородою; 1000,00 грн - штраф (фіксована складова); 37500,00 грн - штраф (змінна складова). Також, позивач просить стягнути з відповідача судовий збір у сумі 10941,30 грн.

Свої позовні вимоги обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за кредитним договором №20.31.0000000357 від 23.12.2020.

Ухвалою від 05.10.2023 Господарський суд Харківської області залишив без руху позовну заяву Акціонерного товариства "АКЦЕНТ-БАНК" та надав йому десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків, а саме на подання Господарському суду Харківської області: належним чином засвідчених копій всіх доданих до позову документів, з дотриманням вимог Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2020" та вимог з діловодства, що ставляться до оформлення документів (розмір шрифту та інше); позовної заяви з уточненою редакцією позовних вимог із зазначенням суми заборгованості, яка стягується, періоду її нарахування, а також складових судових витрат.

19.10.2023 позивач надав електронною поштою до Господарського суду Харківської області заяву №20210924АВS000000026 від 18.10.2023 на виконання ухвали суду від 05.10.2023, в якому вказав, що надає належним чином засвідчені копії всіх доданих до позову документів. Також у цій заяві позивач повідомив, що позовні вимоги залишаються без змін та надає виписку на підтвердження відсутності сплат від відповідача.

Позовну заяву з уточненою редакцією позовних вимог із зазначенням суми заборгованості, яка стягується, періоду її нарахування, а також складових судових витрат позивач суду не надав.

Відповідно до п. 3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Оскільки позивач частково усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд вважає за необхідне витребувати ці докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу, а позовна заява Акціонерного товариства "АКЦЕНТ-БАНК" вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду.

Крім того, у поданій до суду позовній заяві позивач не заперечує проти розгляду справи за відсутності представника банку у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до п. 2 ч. 1 та ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Згідно з ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Частиною 5 вказаної статті визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи, в яких ціна позову перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Аналіз положень ст. 12, п. 8 ч. 4 ст. 247 ГПК України дає підстави суду дійти висновку про те, що справа, розмір заявленої до стягнення грошової суми у якій не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, має бути розглянута у порядку спрощеного позовного провадження, а справа, розмір заявленої до стягнення грошової суми у якій знаходиться в діапазоні від ста до п'ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, може бути розглянута у порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч. 7 ст. 12 ГПК України для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 01 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" встановлено, що з 01.01.2023 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2684,00 грн.

Таким чином, 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб буде становити 1342000,00 грн (2684х500).

Зважаючи на те, що ціна позову в цій справі не перевищує 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, оскільки ціна позову складає 729419,93 грн, та враховуючи, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі свідчать про її незначну складність, суд вважає за необхідне розглядати цю справу в порядку спрощеного позовного провадження, на підставі статті 247 ГПК України.

За приписами ч. 2, 5 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Виходячи з вищевикладеного та враховуючи введений в Україні воєнний стан, суд з власної ініціативи вважає за необхідне призначити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами та визначити відповідачу строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись статтями 12, 80, 120, 176, 232 - 235, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України,

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №922/4236/23.
  2. Задовольнити клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.
  3. Справу №922/4236/23 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.
  4. Встановити позивачу строк 10 днів з дня отримання цієї ухвали для подання Господарському суду Харківської області: письмове уточнення редакції позовних вимог із зазначенням суми заборгованості, яка стягується, періоду її нарахування, а також складових судових витрат; належним чином оформлених доказів видачі відповідачу кредитних коштів; письмового уточнення позовних вимог щодо періодів нарахованих сум, що стягуються з відповідача; обґрунтованого та читаємого розрахунку суми позову; доказів відправки вказаних вище документів відповідачу; акту звірки взаєморозрахунків підписаного між сторонами; витягу з ЄДРПОУ на відповідача.
  5. Встановити відповідачу п’ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання до Господарського суду Харківської області: відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам ст. 165 ГПК України; заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін. В разі подання відзиву, надати суду докази його направлення іншій стороні у справі.
  6. Встановити позивачу триденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання Господарському суду Харківської області відповіді на відзив, яка повинна відповідати вимогам ст. 166 ГПК України. В разі подання відповіді, надати суду докази її направлення іншій стороні.
  7. Встановити відповідачу триденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання Господарському суду Харківської області заперечення, яке повинно відповідати вимогам ст. 167 ГПК України. В разі подання заперечення, надати суду докази його направлення іншій стороні.

 

Повідомити учасників справи, що всі заяви, клопотання та докази мають бути подані через канцелярію Господарського суду Харківської області.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі з сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://reyestr.court.gov.ua.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено та підписано 03.11.2023.

 

 

Суддя

 

      В.І. Ольшанченко

 

 Примітка: У зв’язку з початком тестової експлуатації підсистеми “Електронний суд” з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI “Положення про автоматизовану систему документообігу суду” приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в “Електронному суді” за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.