flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація для громадян щодо ситуації, яка склалася стосовно приміщень, які розташовані по вулиці Ковтуна, 42-а, в м. Харкові

18 листопада 2020, 17:04

 18 листопада 2020 року біля приміщення господарського суду Харківської області відбувся пікет громадян, які придбали нерухоме майно (квартири) в м. Харкові по вулиці Ковтуна, 42-а, що належало підприємству TOB «Інтервертикаль», та з 2012 року знаходиться в процедурі банкрутства.

 Внаслідок дій арбітражного керуючого Бєляєва О.В. 28 грудня 2012 року майно TOB «Інтервертикаль», всупереч встановлених процедур, було продано на Товарній біржі "Всеукраїнський торгівельний центр" двом фізичним особам без здійснення публікації оголошення щодо здійснення вказаних торгів.

 Внаслідок вказаних дій нежитлове нерухоме майно TOB «Інтервертикаль» загальною площею 987,1 кв.м, по вулиці Ковтуна, 42-а, всупереч встановленому законодавством порядку вибуло з володіння TOB «Інтервертикаль» та придбано двома фізичними особами.

 Під час володіння та розпорядженням майном цими двома особами, що придбали його на Товарній біржі "Всеукраїнський торгівельний центр"  нежитлове приміщення поділено ними на частини з відповідною державною реєстрацією в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, як житлові приміщення та продано великій кількості фізичних осіб.

 Постановою Верховного Суду від 10.04.2018 по справі № 5023/5383/12 підтримано позицію викладену в ухвалі Господарського суду Харківської області від 25.01.2017 та постанові Харківського апеляційного господарського суду від 09.10.2017 по справі № 5023/5383/12 та задоволено заяву ТОВ “Фінансова компанія “Поліс” щодо визнання недійсними результати торгів у формі аукціону з реалізації майна, що належить на праві власності TOB “Інтервертикаль”, проведеного в процедурі банкрутства.

 У пункті 19 постанови Верховного Суду вказано, що спірні об’єкти нерухомості були лише частинами будівель і щодо спірних об’єктів нерухомості всупереч положенням частини першої статті 21 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” не було здійснено державну реєстрацію їх поділу або виділу, що потягло за собою необґрунтованість проведеної ліквідатором оцінки, та ці частини будівель не набули статусу об’єкта цивільних прав та не могли бути предметом купівлі-продажу.

 Отже склалася ситуація, коли в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно стосовно одного об’єкта нерухомого майна наявні різні записи про володіння ним фізичними особами, як житловими приміщеннями та нежитловими приміщеннями, які одночасно належать ТОВ «Інтервертикаль».

 В 2020 році власник нежитлових приміщень - ТОВ "Інтервертикаль" в особі ліквідатора Стадника Т.Р. подав до суду 46 позовів до осіб, що придбали майно боржника, яке було перероблене в житлові приміщення «квартири» про усунення перешкод у користуванні майном. Дані справи знаходяться на розгляді суду. Питання про виселення фізичних осіб не є предметом розгляду вказаних спорів, рішення у них не прийняте.

 Звертаємо увагу громадян, що суд завжди діє виключно в межах чинного законодавства України та стоїть на сторожі захисту прав власника майна. Закликаємо громадян бути уважними під час укладення угод щодо купівлі нерухомого майна: не купувати нерухоме майно без його попередньої перевірки у невідомих осіб; за ціною, що значно нижче ціни, яка сформувалася на ринку нерухомості або у випадку коли первісна реєстрація нерухомого майна була здійснена на підставі судових рішень, перегляд яких у вищих судових інстанціях ще триває.

 Слід розуміти, що у випадку купівлі нерухомого майна, що у незаконний спосіб вибуло з власності попереднього власника нерухомого майна новому власнику може довестися захищати порушені права, звертатися до суду з метою оскарження укладених угод та витребування сплачених коштів за нього, витрачати нерви, свій час та грошові кошти на послуги адвоката.

 

Прес-служба суду