flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь суддів Господарського суду Харківської області в міжнародній онлайн-конференції

23 листопада 2020, 15:07

 20 листопада 2020 року Національна школа суддів України спільно з Верховним Судом та проектами Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні» та «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» за домогою платформи ZOOM провели міжнародну онлайн-конференцію на тему: “Забезпечення єдності судової практики: правові позиції Великої Палати Верховного Суду та стандарти Ради Європи”

 Від Господарського суду Харківської області участь у конференції взяли судді: Аюпова Рано Мухтарівна та Макаренко Оксана Вікторівна.

 Вітальними словами конференцію відкрили Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, глава Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер та заступниця керівника Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

 Сама підготовка суддів Верховного Суду (далі – ВС) складалася з чотирьох сесій, у ході яких учасники мали можливість не лише прослухати цікаві та фахові доповіді, але й задати акцентові запитання спікерам та отримати на них професійні роз’яснення.

 Під час першої сесії, яка була присвячена ролі Верховного Суду в забезпеченні єдності судової практики і яку модерувала суддя Великої Палати ВС Тетяна Анцупова, з доповіддю “Практика Великої Палати Верховного Суду: вплив на правову систему” виступила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Продовжив тему доповіддю “Велика Палата Верховного Суду: здобутки та подальші завдання” Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв.

 Друга сесія стосувалася єдності судової практики в контексті стандартів за статтею 6 Європейської конвенції з прав людини. Тут свою позицію висловили експерти Ради Європи – Лорена Бахмаєр Вінтерпрофесор права Університету Комплутенсе в Мадриді (Іспанія) на тему “Вдосконалення доступу до правосуддя в Україні: усунення процесуальних перешкод та забезпечення права на безсторонній суд” і президент Консультативної ради європейських суддів Ніна Бететто на тему “Підходи до визначення справ незначної складності та справ значного суспільного інтересу або виняткового значення для учасника справи в контексті доступу до суду касаційної інстанції: практика вищих судів держав учасниць Ради Європи та практика Європейського Суду з прав людини”.

 Третя сесія, на якій аналізувалися ключові позиції Великої Палати ВС, включала дев’ять доповідачів.

 На заключній, четвертій сесії, увага була акцентована на темі ефективного забезпечення права на справедливий суд.

 Під час конференції були комплексно розглянуті правові позиції Великої Палати Верховного Суду через призму стандартів Ради Європи та практики ЄСПЛ.

 У заключній частині онлайн-конференції учасники обмінялися думками щодо стану забезпечення єдності судової практики в Україні, а організатори заходу підбили підсумки одноденної підготовки суддів Верховного Суду.

 Участь у заході взяли понад 550 суддів, представники Національної школи суддів України, Офісу Ради Європи в Україні, Консультативної ради європейських суддів, національних та міжнародних експертів проєктів Ради Європи, науковців, правозахисників й представників громадських об’єднань.

 Інформацію використано з офіційного сайту Національної школи суддів України