flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар з розвитку законодавства у сфері авторського права і суміжних прав

19 вересня 2019, 12:22

11-13 вересня за сприяння Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) у координації з Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та посольством США відбувся семінар з розвитку законодавства у сфері авторського права і суміжних прав в якому взяла участь суддя господарського суду Харківської області Шарко Людмила Володимирівна.

На заході були присутні представники міністерств,  державних органів України та неурядових організацій, науково-дослідний інститут інтелектуальної власності, ГО "Аналітичний центр Аграрного союзу України",  ГО "УААСП", ДО «УААСП», органи юстиції України, посольство США в Україні, міжнародні експерти та CLDP.

Захід розпочався з обговорення ключових питань адміністрування та захисту авторського права та суміжних прав в Україні. Модератором виступив Д-Р Міхалі Фічор, голова Центрального та Східноєвропейського альянсу авторського права (CEECA).  Він зауважив, що потрібно, щоб норми були більш диспозитивними і могли змінюватися в межах закону за домовленістю сторін та  наголосив, що фольклор не повинен підпадати під дію закону про авторські та суміжні права, отже не повинен входити в об’єкти авторського права.

Кароль Кочінський, експерт з питань у сфері авторського права (Республіка Польща), виразив точку зору міжнародної спільноти щодо ефективної та дієвої системи правових норм у контексті міжнародних зобов’язань України.

Валерій Жалдак, директор департаменту інтелектуальної власності та Патрік Чарнлі, директор відділу правової політики та ліцензування (Міжнародна федерація фонографічної індустрії) обговорили, які зміни необхідно внести до Закону України «Про ефективне управління».

Ннамді Езера, старший радник програми розвитку комерційного права (CLDP), виступив модератором щодо питань міжнародної практики договірного регулювання, що стосується авторських та суміжних прав.

Москаленко Віктор Семенович, суддя Вищого господарського суду України у відставці, запропонував виключити з переліку термін «особа», яке вже є у цивільному кодексі.

Міжнародні радники, в т.ч. експерти з міжнародних організацій, поділились кращими міжнародними практиками боротьби з інтернет-піратством та колективного управління авторськими правами, в т.ч. тими, які лише нещодавно були прийняті та запроваджені в інших країнах.

На основі відповідних кращих міжнародних практик та стандартів семінар допоміг підвищити ефективність щодо задач розробки системи справедливих та прозорих заходів боротьби з піратством та колективним управління авторськими та суміжними правами.