flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарського суду Харківської області долучились до обговорення новел законодавства у сфері банкрутства

02 жовтня 2019, 16:46

 27 вересня 2019 року у Східному апеляційному господарському суді відбулась робоча нарада з вивчення новел законодавства у сфері банкрутства за участю суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, апеляційних та місцевих господарських судів Східного та Центрального апеляційних округів.

 Нагадаємо, що з 21 жовтня 2019 року має бути введено в дію Кодекс України з питань банкрутства, який передбачає багато новел у вказаній сфері. А тому, судді зібралися задля обговорення проблемних питань, які можуть виникнути під час застосування нового нормативно-правового акту.

 З вітальними словами нараду відкрили голова Східного апеляційного господарського суду Павло Тихий та судді судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лілія Катеринчук, Олег Васьковський та Володимир Білоус. Модератором вказаного заходу виступив заступник голови Східного апеляційного господарського суду Олексій Крестьянінов.

 У своїй доповіді Лілія Катеринчук зупинилася на таких аспектах розгляду справ про банкрутство, як співвідношенні значення терміна «боржник» у розумінні Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та Кодексу України з процедур банкрутства; неможливість відкриття проваджень у справах про банкрутство юридичних осіб - суб’єктів владних повноважень та утворених ними установ, організацій; законодавчо передбачених заборонах (мораторіях) щодо порушення справи про банкрутство відповідних підприємств та запровадженні Кодексом «добровільного» інституту банкрутства фізичної особи тощо.

 Олег Васьковський звернув увагу на положення Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу, зокрема, щодо процедури переходу до його застосування при розгляді справ про банкрутство, провадження у яких було відкрито до введення його в дію; особливості банкрутства окремих категорій боржників відповідно до положень Закону та Кодексу; «трансформації» мирової угоди та санації боржника в єдину процедуру; а також новел функціонування комітету кредиторів та зборів кредиторів.

 У нараді взяли участь судді господарського суду Харківської області, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство.

 Суддя господарського суду Харківської області Станіслав Міньковський детально зупинився на деяких проблемах  правозастосування Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема розглянув практичні аспекти.

Інформацію використано з офіційного сайту Східного апеляційного господарського суду