flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові можливості участі у судовому засіданні online

16 червня 2020, 11:27

 Господарський суд Харківської області під час карантину продовжує розглядати справи за допомогою сервісу відеозв'язку – онлайн-додатку EasyCon.

 Це полегшує комунікацію учасників господарського процесу проведення засідань в режимі відеоконференції.

 Учасники справи можуть подати заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання та за умови бути попередньо зареєстрованим в системі «EasyСon» (за адресою https://vkz.court.gov.ua/ або посилання «Участь у відеозасіданні» на сайті суду) за допомогою ЕЦП та мати справне аудіо-відео обладнання (яке відображається, працює та дозволяє здійснити тестовий дзвінок на сторінці https://easycon.com.ua/conference/test).

 Нагадаємо, що система працює з 9 квітня 2020 року, і учасники судових процесів можуть звертатись із заявами про участь у засіданнях у режимі відеоконференції.
Вказана інформація є вкрай актуальною у зв’язку з тим, що державне підприємство «Інформаційні судові системи» своїм листом від 15.06.2020 повідомило про своє рішення відмовитись від використання системи відеоконференцзв’язку «TrueConf».

 Учасники судових проваджень тепер не обмежені у праві обрати систему, за допомогою якої можуть бути присутні у судовому засіданні. Проте, слід зважати, що суд не завжди може задовольняти такі клопотання, через неможливість використання судом, у зв’язку з необхідністю дотримання вимог статті 197 ГПК.

 Відповідно до частини 4 статті 197 ГПК під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

 Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку,
визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.