flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув до бюджету держави понад 7 млн грн збитків, завданих незаконним вирубуванням дерев

19 січня 2021, 14:59

 Господарський суд Харківської області задовольнив позов керівника Харківської місцевої прокуратури № 1 в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Харківській області до ДП «Гутянське лісове господарство» про стягнення понад 7 млн грн, завданих збитків за порушення вимог законодавства про охорону навколишнього середовища.

 Державною екологічною інспекцією в Харківській області була проведена планова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства в господарській діяльності державного підприємства.

 За результатами перевірки були виявлені самовільні вирубки дерев Гутянського лісництва: 345 дубів, 408 дерев порід осика, клен, липа, ясен. Складено відомості переліку пнів незаконно зрубаних дерев, в яких зазначено кількість, породи, стан і діаметри пнів. Також встановлено факт пошкодження дерев до ступеня припинення росту. Лісництвом не було забезпечено належне використання лісових ресурсів, що знаходяться в постійному користуванні лісгоспу, що призвело до незаконної вирубки дерев і збитку на загальну суму понад 7 млн ​​грн.

 «Згідно ст.69 Закону України« Про охорону навколишнього природного середовища» встановлено, що шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі», - пояснили в прес-службі суду. З метою добровільного відшкодування шкоди Державна екологічна інспекція було відправлено претензію Гутянський лісовому господарству в Харківській області, проте добровільно збиток не відшкодовано.

 З огляду на наявність факту порушення відповідачем законодавства про охорону рослинного світу, суд вирішив позовні вимоги задовольнити та стягнути з Державного підприємства «Гутянське лісове господарство»  понад 7 млн грн.

 Адреса матеріалу: https://vecherniy.kharkov.ua/news/178676/

Depo.Харків