flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Онлайн–семінар для суддів місцевих судів “Висновок експерта в галузі права: правова природа та судова практика застосування”

13 квітня 2021, 14:57

 9 квітня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар для суддів місцевих судів “Висновок експерта в галузі права: правова природа та судова практика застосування”.

 Від Господарського суду Харківської області участь у навчаннях взяли судді: Аюпова Рано Мухтарівна, Макаренко Оксана Вікторіна,Ольшанченко Володимир Іванович.

 Відкрила онлайн–семінар директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал (модераторка заняття), яка представила викладачів і звернула увагу на необхідність практичного застосування закону щодо експертів з питань права в судовій практиці.

 Суддя Конституційного Суду України Галина Юровська наголосила на наявні труднощі в застосування  зазначеної норми законодавства та закликала всіх учасників та учасниць онлайн–семінару до активного обговорення та обміну досвідом.

 Доценти кафедри державно–правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Євген Григоренко та Олександр Передерій  висловили сподівання, що дослідження актуального питання будуть матеріалізовані у вигляді поправок до законодавчих актів, які покращили б застосування цього процесуального інституту.

 Викладачі обговорили з аудиторією питання, що стосуються законодавчого забезпечення правового статусу експертів з питань права, заходів із забезпечення статусу експерта з питань права, як незацікавленого в результатах розгляду справи, правової природи висновку експерта в галузі права, перспектив розвитку інституту експертів з питань права в національній судовій та юридичній практиці.

 Суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду Сергій Бурлаков розповів присутнім про окремі аспекти залучення експертів з питань права та застосування висновків експертів у галузі права в судовій практиці. До обговорення цього питання приєднався заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, начальник правового управління Касаційного цивільного суду Михайло Шумило.

 Судді Галина ЮровськаВіктор Яцина, Світлана Муратова проаналізували судову практику застосування висновку експерта в галузі права судами першої та апеляційної інстанцій.

 У ході онлайнового семінару слухачі та слухачки взяли участь в обговореннях та  отримали фахові відповіді на порушені питання.

Інформацію використано з офіційного сайту Національної школи суддів України.