flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Етика правника

23 квітня 2021, 14:19
  Голова Комітету РСУ Єгор Краснов та член Комітету, суддя- спікер Господарського суду Харківської області  Тетяна Гребенюк взяли участь у роботі круглого столу «ЕТИКА ПРАВНИКА», організованого на базі Національного юридичного університету України імені Ярослава Мудрого.
  У своїй доповіді Голова Комітету Єгор Краснов розповів про основі результати роботи Комітету у попередній каденції Ради суддів України, про завдання, які стоять в цілому перед РСУ, і перед Комітетом зокрема у новому складі.
  Цікавість в учасників круглого столу викликав Каталог з питань суддівської етики, що підготовлений Комітетом. Каталог містить систематизовані за видами дисциплінарних проступків й статтями Кодексу суддівської етики рішення Вищої ради правосуддя, роз’яснення і рішення Ради суддів України.
  Єгор Краснов також зосередив увагу на роботі РСУ з оновлення Кодексу суддівської етики та професійній дискуссії, яка відбувається навколо цього документу.
  Егор Краснов:
- Кодекс суддівської етики – надзвичайно важливий – і не тільки для суддівської спільноти - документ. Адже майже 400 рішень про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності були прийняті саме у зв’язку з допущенням суддями етичних порушень. І це менше ніж за 3 роки.
  Тетяна Гребенюк, відповідаючи на питання учасників круглого столу щодо скарг суддів до Кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури на нез’явлення адвокатів у судові засідання, наголосила на необхідності і адвокатам, і суддям, бути толерантними та емпатичними один до одного під час пандемії, тоді, коли можливість взяти участь у судовому засіданні може бути надскладним завданням.
 
  Тетяна Гребенюк:
- Найголовніше, що всі ми – судді та адвокати - маємо пам’ятати: ми працюємо задля досягнення єдиної мети, яка є для нас СПІЛЬНОЮ - захист порушених прав. Причому, в розумні строки. В цьому контексті ми завжди маємо зважувати складності, які нам «дарує» пандемія, і необхідність виконання завдань по захисту прав осіб саме в розумні строки.
  Члени Ради суддів України виявили зацікавленість у доктринальних напрацюваннях з питань етичних стандартів, зазначивши, що вони можуть стати у нагоді для судової влади.