flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У лютому 2023 року планується розпочати надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі

26 січня 2023, 17:23

Наказом Державної судової адміністрації України № 28 від 23 січня 2023 р. затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі (далі  - Порядок).

Відповідно до вказаного вище Порядку надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) буде здійснюється судом шляхом направлення повідомлення в месенджері Viber, а за його відсутності у вигляді SMS-повідомлення.

Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності таких умов:

1) підписання учасником судового процесу заяви затвердженого зразка (можна завантажити за посиланням або скласти за зразком розміщеним на інформаційному стенді в приміщенні суду);

2) відсутності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси в кабінеті Електронного суду;

3) технічної можливості.

Заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

Заява не задовольняється судом за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси в кабінеті Електронного суду.

У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника.

У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або  за  наявності  інших  обставин,  які  перешкоджають  (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

З повним текстом наказу Державної судової адміністрації України № 28 від 23 січня 2023 р. можна ознайомитися за посиланням.