flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява зборів суддів Господарського суду Харківської області

23 травня 2023, 10:52

 З огляду на події, які стались у Верховному Суді та про які стало загальновідомо 15-16 травня 2023 року із публікацій у засобах масової інформації і брифінгу представників антикорупційних органів, збори суддів Господарського суду Харківської області вважають за необхідне наголосити:

 Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН 27 липня 2006 року № 2006/23 схвалено Бангалорські принципи поведінки суддів, які декларують стандарти етичної поведінки судді і зазначають, що «довіра суспільства до судової системи, а також до авторитету судової системи в питаннях моралі, чесності та непідкупності судових органів посідає першочергове місце в сучасному демократичному суспільстві».

 Дотримання суддями цих Принципів і має підтримувати і відновлювати довіру суспільства до судової системи. Заяви правоохоронців щодо виявлення факту корупції у Верховному Суді шокували всю суддівську спільноту і нанесли шкоду репутації системі правосуддя.

 Наголошуємо, що засуджуємо будь-які прояви корупційних та інших протиправних діянь у суддівській спільноті. Нам не відомі дійсні причини та обставини оприлюднених компетентними органами подій, проте ми глибоко стурбовані тим, що сталося, і закликаємо всі правоохоронні та антикорупційні органи до ретельного, об'єктивного та неупередженого розслідування всіх обставин цієї справи, а засоби масової інформації до публікації тільки достовірно встановлених фактів.

 Довіра до судової системи України, авторитет правосуддя мають бути збережені, а всі, хто дійсно причетний до цих подій, мають понести встановлену Законом відповідальність. Відправляючи правосуддя сьогодні, віримо в справедливість і сподіваємося, що довіра суспільства до професії судді не може бути поставлена під сумнів вчинками окремих осіб, та буде зміцнюватися щоденною працею чесних суддів.