flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про результати роботи господарського суду Харківської області за 2014 рік

17 січня 2015, 16:23

Інформація про результати роботи господарського суду Харківської області за 2014 рік

Згідно статистичних показників роботи господарського суду Харківської області за 2014 рік:
- суб’єктами господарювання, прокурорами, органами державної влади та місцевого самоврядування на розгляд суду подано 8801 позов та інших заяв;
- прийнято до розгляду 8569 позовів та інших заяв;
- закінчено провадження у 8282 справах та у 38 справах судові рішення переглянуті за нововиявленими обставинами;
Структуру розглянутих господарським судом в 2014 році справ склали:
·        справи з майнових спорів які виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав – 4075 (або 49,2% від загальної кількості вирішених справ в 2014 році);
·        спори про банкрутство – 2664 (або 32,1%);
·        справи зі спорів, що виникають при укладенні, зміні, розірванні або визнанні недійсними договорів складають – 454 (або 5,4% масиву);
·        спори, що виникають з земельних відносини – 415 справ (або 5%);
·        спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – 81 (або 0,97% масиву);
·        спори пов’язані із захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 14 справ (0,17%);
·        з інших позадоговірних немайнових спорів, що не враховані у вищезазначених категоріях – 579 справ (або 7%).
 
За результатами розгляду справ господарським судом Харківської області прийнято 4364 рішення по суті заявлених вимог, у тому числі 3618 рішення про повне або часткове задоволення позовних вимог.
При цьому, із заявлених до стягнення 23,3 млрд.грн. на користь позивачів присуджено до стягнення грошові кошти в розмірі 19,8 млрд.грн., у т.ч. 27,4 млн.грн. стягнуто за позовами прокурорів.
Загальна сума судового збору, що присуджена до стягнення в доход держбюджету та сплачена заявниками у звітному періоді, становить 35,7 млн.грн.
 
В господарському суді в 2014 році запроваджено систему «Електронний суд». За допомогою даної системи учасники судового процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.
З метою покращення роботи, забезпечення права громадян на доступ до правосуддя у суді запрацювала телефонна "гаряча лінія"                  +38(057) 705-14-44, за допомогою якої усі бажаючі оперативно отримують всю необхідну інформацію, що стосується організації роботи суду в цілому.
Також, у господарському суді учасникам судового процесу надається інформація щодо руху розгляду заяв, скарг, клопотань за телефонами інформаційної служби: +38(057) 703-47-19, +38(057) 757-44-18.
Із загальних питань та для надсилання запитів на інформацію можна звернутися і на електронну пошту господарського суду Харківської області: inbox@hr.arbitr.gov.ua.  
Господарським судом постійно ведеться робота по наповненню офіційного сайту суду (http://hr.arbitr.gov.ua/sud5023/), суттєво збільшився обсяг інформації, що розміщується на ньому. За допомогою сайту суду відвідувачі можуть дізнатися, зокрема, про дату і час всіх справ, що призначені до розгляду, реквізити сплати судового збору, новини та події суду, а також інші цікаві та корисні відомості про організацію роботи суду.
В господарському суді встановлено обладнання відео конференц-зв’язку, яке забезпечує роботу в режимі відеокоференції під час розгляду справ. Зокрема, за допомогою системи відео конференц-зв’язку учасникам судового процесу, які знаходяться поза межами м. Харкова, забезпечується участь в судовому засіданні, що позитивно впливає на реалізацію наданих їм процесуальних прав, а також сприяє оперативності розгляду господарських спорів, оскільки усувається необхідність зайвого відкладення судового розгляду через неявку сторін.
Нагадуємо, що згідно ст. 74-1 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням інших учасників судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.
У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь.
Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п’ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.
В господарському суді у 2014 році проведено «круглі столи» з питань:
- заповнення декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та іншими особами;
- застосування Конституції України під час розгляду спорів в господарському суді;
- аспекти практичного застосування та виконання Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції»;
- спільний «круглий стіл» господарського суду Харківської області та Асоціації правників України на тему: «Підвищення ефективності судового захисту суб’єктів господарювання». У заході взяли участь судді, науковці, адвокати, які виступили з доповідями та обмінялися думками щодо низки питань. Зокрема, обговорено питання: особливостей судової аргументації при переході до конституційної демократії, забезпечення незалежності суддів, діяльності спеціалізованих судів на захисті прав та охоронюваних законом інтересів господарюючих суб’єктів, проблеми відшкодування витрат на оплату послуг адвоката в аспекті судових витрат, посвідчення представницьких повноважень адвоката в судовому процесі, суперечливості та неузгодженості в чинному законодавстві стосовно визначення розміру послуг адвокатів та їх компенсації після закінчення судового процесу, а також питання заходів забезпечення позову як ефективного процесуального інструменту захисту прав і дієвого механізму забезпечення виконання судових рішень.
Також організовано проведення Днів відкритих дверей, в якому приймали участь студенти Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», а також журналісти «Каналу ОТБ» (Харківська обласна державна телерадіокомпанія). Під час заходу студенти та журналісти відвідали відкрите судове засідання. Для них проведено екскурсію, під час якої були відвідані канцелярія, кабінети суддів, зали судових засідань та інші приміщення суду. Також студенти ознайомилися з усіма процесами, які відбуваються в суді від моменту подання позовної заяви і до прийняття судового рішення.
В червні 2014 року в проведено добровільне анонімне опитування відвідувачів суду, в якому взяли участь 140 респондентів. Відвідувачі оцінили організацію роботи господарського суду за п’ятибальною шкалою. Отримані результати будуть враховані задля удосконалення роботи суду.
З метою підвищення кваліфікації судді господарського суду та працівники апарату суду проходили підготовку у Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України. Також судді брали участь і в спільних заняттях в системі вдосконалення професійної підготовки суддів на базі Харківського апеляційного господарського суду.
Неодноразово судді господарського суду брали участь у семінарах, які проводилися судовими та іншими державними органами, щодо окремих питань застосування чинного законодавства та судової практики.
В суді регулярно проводяться заняття в системі вдосконалення професійної підготовки працівників апарату господарського суду Харківської області, на яких обговорюються новини законодавства та судової практики.
В рамках Всеукраїнської акції «Зміцнимо довіру громадян до суду» за ініціативою Ради суддів України спільно з Центром суддівських студій та за підтримки Проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» у період з 1 по 5 вересня 2014 року в приміщенні господарського суду Харківської області проводилося опитування громадян – відвідувачів судів.
У жовтні 2014 року в господарському суді Харківської області відбувся день «відкритих дверей», в якому взяли участь студенти факультету соціально-економічного управління Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.
У листопаді для передачі «PROзакон» Харківського обласного телебачення(ОТБ) судді надали коментари з приводу особливості здійснення правосуддя щодо господарських справ, які були підсудні районам, розташованих в зоні проведення антитерористичної операції.
На базі Харківського національного університету внутрішніх справ за підтримки та участі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію на тему: «Актуальні питання діяльності правоохоронних органів у сфері протидії кіберзлочинності». Від господарського суду Харківської області у конференції взяли участь працівники апарату суду.
У грудні Харківське обласне телебачення(ОТБ) в передачі «PROзакон» висвітило круглий стіл, який відбувся у господарському суді Харківської області на тему: "Підвищення ефективності судового захисту суб’єктів господарювання".