flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заняття щодо застосування норм Господарського процесуального кодексу України для помічників суддів

16 січня 2018, 16:47

 За наслідками наради 16 січня 2018 року на базі господарського суду Харківської області проведено заняття для помічників суддів.

  Заступник голови суду Новікова Наталія Анатоліївна роз’яснила низку питань, які обговорювались на нараді, що відбулася 12.01.2018 року. 

  Одним із перших питань розглянули представництво у судовому процесі.

  За результатами обговорення було звернуто увагу на приписи статті 131-2 Конституції України та пункту 20 частини 1 розділу ХІ «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України, згідно з яким положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, за змістом яких представництво виключно прокурорами або адвокатами у справах, по яким позовне провадження було порушено після 30.09.2016 р., у Верховному Суді здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції —  з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції — з 1 січня 2019 року; представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

  Представництво в суді у справах, розпочатих до 30.09.2016 р., тобто до набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності — у всіх судових інстанціях без обов'язкової участі адвоката — до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень.

  Заступник голови господарського суду Харківської області Новікова Наталія Анатоліївна поділилась власним практичним досвідом та зупинилась на розгляді ухвали в протокольній формі. Висвітлила питання щодо форм господарського судочинства, звернувши увагу на визначення «малозначної справи»:

  1. справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  2. справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

  Присутні на занятті задавали питання та брали активну участь в обговоренні щодо застосування норм Господарського процесуального кодексу України та розглянули найпроблемні питання й можливі шляхи їх вирішення задля відпрацювання єдиної практики.