flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл на тему: "Захист прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет"

05 лютого 2018, 12:56

  2 лютого 2018 року на базі господарського суду Харківської області відбувся круглий стіл на тему: "Захист прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет".

 Захід організовано господарським судом Харківської області спільно з Радою адвокатів Харківської області та Департаментом «Центр компетенції» Консорціуму «Український центр підтримки номерів і адрес».

 Сучасний розвиток технологій та широке використання мережі Інтернет, крім позитивних моментів, призводить до зростання кількості порушень прав інтелектуальної власності та прав осіб у цій мережі.

 Як знайти баланс між авторським правом і свободою розповсюдження та отримання інформації у мережі Інтернет? Як сьогодні серед стрімкого розвитку технологій запобігти порушенням прав інтелектуальної власності та прав осіб у мережі Інтернет? На ці питання та багато інших спробували відповісти провідні експерти в галузі захисту інтелектуальної власності, адвокати та представники судового корпусу.

 Вітальною промовою розпочав круглий стіл голова господарського суду Харківської області Усатий Віталій Олександрович, побажавши всім учасникам плідної роботи та наснаги, він підкреслив особливе значення теми для обговорення в період оновлення сучасного процесуального законодавства. Актуальним залишається питання доведення факту порушення прав інтелектуальної власності з використанням мережі Інтернет та визначення порядку дослідження судом такого виду доказів як електронні.

 Також актуальність теми особливо для адвокатів зазначила голова Ради адвокатів Харківської області Гайворонська Вікторія Валентинівна.

 Модератором заходу виступила заступник голови господарського суду Харківської області Новікова Наталія Анатоліївна. Привітавши присутніх, виразила сподівання ефективності круглого столу та його сприяння підвищенню рівня захисту прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет як вітчизняних, так і зарубіжних власників.

 Перша доповідь доктора права, керівника лабораторії проблем авторського права та інновацій на цифрових ринках Глотова Сергія Олександровича була присвячена праву інтелектуальної власності (авторське право) та цифровим технологіям. Авторське право є відстаючим від технологій і знаходиться завжди на кілька кроків позаду. У силу технологічних нововведень підкреслив нетиповість судових спорів.

 Із змістовною доповіддю на тему: «Процесуальні аспекти захисту прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет» виступив суддя господарського суду Харківської області Бринцев Олексій Васильович. Доповідач розповів про сучасний стан Електронного суду та чинники, що перешкоджають повноцінному запровадженню Електронного суду (у тому числі не паралельне його запровадження з Єдиною судовою інформаційно – телекомунікаційною системою). Зазначив, що незважаючи на низку питань, еволюційний потенціал вичерпано і є необхідність провести електронну процесуальну революцію, що є єдиним шляхом у майбутнє. Також висвітлив мету Електронного суду, його переваги та складові. Визначив питання, що стоять перед функціонуванням ЄСІТС, та юридичні конфлікти, що виникають при існуванні на сьогодні електронно-паперового формату судочинства. Також Олексій Васильович визначив існуючі на практиці проблемні питання з використанням інформації в мережі Інтернет як інформації, що має доказове значення, та навів приклади з практики суду з висвітлених ним питань під час виступу.

  Петренко Сергій Анатолійович, к.ю.н., судовий експерт, патентний повірений, керівник Центру експертних досліджень НДІ інтелектуальної власності НАПрН України розглянув окремі питання судово-експетних досліджень в цифровому середовищі. Зазначив, що новели Господарського процесуального кодексу дають змогу замовлення висновків експерта до початку судового розгляду.

  К.ю.н., доцент, суддя Харківського апеляційного господарського суду Пушай Володимир Іванович висвітлив проблеми уступки прав, що випливають із договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. У доповіді зупинився на необхідності індивідуалізації авторського права.

  Доповідачами другої панельної дискусії виступили керуючі керівники та партнери юридичних компаній, к.ю.н., керівник міжнародної юридичної компанії «ЛігалВей» Липко Олег Юрійович, к.е.н., партнер компанії «Атілог» патентний повірений України, провідний фахівець з інтелектуальної власності НДС ХНЕУ ім. С. Кузнеця Хвостенко Владислав Сергійович, директор Об’єднання підприємств «Український мережевий інформаційний центр» Гончарук Юрій Володимирович, генеральний директор Консорціуму «Український центр підтримки номерів і адрес» Каргаполов Юрій Володимирович, директор департаменту «Центр компетенції» УЦПНА Разиграєва Наталя Олександрівна.

  Доповіді відобразили низку питань: адміністрування українського сегменту мережі Інтернет, сучасна система Інтернет-відносин, питання Інтернет-ідетифікації. Технічні, технологічні та адміністративні питання побудови ефективно системи для захисту прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет.

  Розглягули новий механізм для захисту прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет «WEB-FIX», який проводить фіксацію та дослідження змісту веб-сторінок. Зупинились на видах Інтернет-спорів. На сьогоднішній день найпоширенішими видами спорів, що виникають у зв’язку із порушеням прав у мережі Інтернет є: спори у справах щодо захисту гідності та честі фізичних осіб; захисту авторського права; доменні спори та спори у зв’язку із продажем контрафактних товарів.

  Експерти розповіли про роботу «Центру компетенції» УЦПНА. Відповіли на питання як можна в потрібний час зафіксувати контент та визначити власника сайту?

  На завершення круглого столу модератор заходу, заступник голови господарського суду Харківської області Новікова Наталія Анатоліївна подякували всім, хто долучився до організації та приймав участь у конструктивній дискусії важливої теми сьогодення та виразила надію на продовження експертного діалогу в майбутньому.