flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено моніторинг інформаційної відкритості веб-сайтів судів першої інстанції

02 квітня 2018, 16:39

  Вперше в Україні проведено аналіз відповідності змісту офіційних веб-сайтів судів України першої інстанції положенням нормативно-правових актів, які регулюють питання доступу до інформації про їх діяльність, та перевірку дотримання технічних, технологічних, програмних і лінгвістичних вимог до офіційних сайтів державних органів. У моніторингу приймали участь 25 місцевих господарських судів, 25 окружних адміністративних судів, 40 місцевих загальних судів, а саме районних судів міст Києва, Харкова, Львова, Дніпра та Запоріжжя. Аналіз був проведений ГО «Платформа прав людини» за підтримки USAID в рамках Програми «Нове правосуддя» в межах проекту «Оцінка та підвищення рівня інформаційної відкритості офіційних веб-сайтів судів України». Головною метою аналізу є покращення інформування громадськості про діяльність судової влади України.

  Під час заходу було відзначено достатньо високий рівень відкритості судів – понад 55% (за оцінкою відповідно до методології, розробленої громадськими організаціями спільно із офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини).

  Як наголосила під час заходу медіа-юрист, представник ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко, веб-портал «Судова влада України» є на сьогодні унікальним джерелом інформації з точки зору доступу до інформації про рух судових справ, судових послуг (оплата судового збору), державних реєстрів  тощо.

  Під час презентації заходу начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя, керівник Прес-центру судової влади України Оксана Лисенко відзначила значний поступ судів у роботі із інформацією. «Щодня на порталі «Судова влада України» зявляється до 100 унікальних повідомлень про судові процеси, діяльність судів щодо взаємодії із громадськістю, підвищенню правової обізнаності громадян та ін., відкритість вже стала головним принципом в роботі судової системи країни», – зауважила О.Лисенко.

  За результатами моніторингу експерти надали судам певні рекомендації, які значною мірою було враховано. Водночас було розроблено й низку рекомендацій щодо покращення інформаційного наповнення сайтів судів. Зокрема, йдеться про необхідність дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», уникнення дублювання інформації, оприлюднення інформації про місію суду, обов’язки голови та заступників голови суду, структурних підрозділів, час роботи установи, правил прийому громадян, зразків заяв тощо.

  Актуальним для судової системи залишається робота із відкритими даними. Громадяни дізнаються про роботу судів через веб-сайти, тому слід більше уваги приділяти тому, як судова установа виглядає через призму сторінок судів на веб-порталі «Судова влада України», наголосили учасники заходу.

 За результатами моніторингу представники Прес-центру судової влади України та ГО «Платформа прав людини» домовилися розробити чек-лист для регулярного покращення інформаційної наповненості судів.

→  Рейтинг відкритості 

→  Методологія оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень

→ Аналітичний звіт про стан оприлюднення публічної інформації на офіційних веб-сайтах судів першої інстанції

→ Рекомендації щодо наповнення публічною інформацією офіційних веб-сайтів судів першої інстанції

 

Інформацію використано з офіційного сайту Судова влада України