flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Харківської області повернув понад 1800 кв.м. нежитлових приміщень державному підприємству

23 квітня 2018, 16:58

АДРЕСА МАТЕРІАЛУ: https://vecherniy.kharkov.ua/news/144350/

 

Суд повернув понад 1800 кв.м. нежитлових приміщень державному підприємству

  Господарський суд Харківської області розглянув справу за позовом Державного підприємства «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» до одного з харківських приватних підприємств про припинення дій договору оренди та звільнення приміщення.

 У квітні 2005 році між Регіональним відділенням Фонду державного майна у Харківській області та приватним підприємством було укладено договір оренди нежитлових приміщень загальною площею понад 1800 кв.м., що перебувають на балансі Державного підприємства «Харківський машинобудівний завод «ФЕД».

 Державне підприємство «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» входить до складу Державного Концерну «Укроборонопром».

 "Відповідно до Закону України про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу­ – учасників ДК «Укроборонпром» та забезпечення їх стабільного розвитку» передача в оренду нерухомого майна, загальна площа якого перевищує 200 кв. м. на одне підприємство, здійснюється безпосередньо підприємствами оборонно-промислового комплексу за погодженням з Державним концерном «Укроборонпром». Відповідно до умов договору оренди, він може бути подовжений за погодженням з органом уповноваженим управляти майном, яким є ДК «Укроборонпром». В матеріалах справи відсутні докази надання погодження ДК «Укроборонпром» на продовження строку дії договору оренди. Після закінчення строку договору оренди він може бути проодвжий на той самй термін, якщо проти цого не заперечує жодна із сторін",– повідомили у прес-службі суду.

 Суд вважає, що договір оренди припинив свою дію внаслідок закінчення строку, на який він укладався та у зв'язку з відсутністю у Регіонального відділення Фонду державного майна у Харківській області необхідних повноважень для заключения данного договора. Доводи приватного підприємства щодо укладеного договору строком до 2025 року суд вважає хибними. Згідно з умовами договору строк дії оренди становить 11 місяців.

 Відповідно до ч.1 ст. 786 ЦК у разі припинення договору найму наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана.

 Враховуючи те, що договір оренди припинив свою дію, суд зобов’язав звільнити займані нежитлові приміщення та передати їх Державному підприємству.