flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конференція на тему: «Господарська юрисдикція. Виклики сьогодення»

15 червня 2018, 15:48

 8−9 червня 2018 року в місті Чернігові відбулась організована Верховним Судом конференція «Господарська юрисдикція. Виклики сьогодення».

 Від господарського суду Харківської області участь у заході взяв голова суду Усатий Віталій Олександрович.

 

 Участь у заході взяли Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, Голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко, суддя Касаційного цивільного суду Алла Лесько, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, представники органів державної влади, судді та експерти.

 Під час виступу на конференції Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк висвітлив проблеми та етапи реформи судової системи, зазначивши, що одним з основних завдань судової реформи є впровадження найкращих світових практик у сфері правосуддя.

 Зокрема, як зазначив Голова ВРП, реформа має забезпечити функціонування судової влади, що відповідає суспільним очікуванням щодо незалежного та справедливого суду, а також європейській системі цінностей та стандартів захисту прав людини.

 Окрім того, І.Бенедисюк під час виступу окреслив головні інституційні та законодавчі зміни, які відбулися в ході судової реформи, наголосивши, що однією з найбільш актуальних проблем сьогодення є проблема кадрового наповнення судової системи, що пов’язано як із певними проблемами організації системи судоустрою, так і з тим, що протягом 2015−2018 років значна кількість суддів залишила судову систему, подавши заяви про відставку чи звільнення за власним бажанням тощо.

 Голова ВРП наголосив, що Вища рада правосуддя здійснює всі можливі заходи для вирішення проблеми дефіциту кваліфікованих кадрів, виконуючи свої повноваження щодо призначення суддів, зокрема шляхом застосування процедури переведення суддів до іншого суду.

 Учасники також обговорили питання щодо інструментів забезпечення єдності судової практики, проблем втілення судової реформи на місцевому рівні та шляхів їх вирішення, проаналізували практику господарських справ Великої Палати Верховного Суду, співвідношення загальних норм Господарського процесуального кодексу України та Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» під час розгляду справ про банкрутство тощо.

 Під час другого дня конференції приділили увагу актуальним питанням щодо застосування норм Господарського процесуального кодексу України за участю секретарів судових палат, суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду та голів апеляційних і місцевих господарських судів.

 Інформацію використано з офіційного сайту ВИЩОЇ РАДИ ПРАВОСУДДЯ