flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблемні питання застосування господарського процесуального законодавства та шляхи іх вирішення

08 жовтня 2018, 12:22

 5 жовтня 2018 року, напередодні професійного свята – Дня юриста України судді господарського суду Харківської області надали відповіді на проблемні питання застосування господарського процесуального законодавства та запропонували шляхи іх вирішення. Професійними напрацюваннями та практичним досвідом судді ділились із учасниками зустрічі.

 Модератор семінару – заступник голови суду Харківської області Новікова Наталія Анатоліївна відкрила захід та подякувала всім присутнім за проявлений інтерес до обговорення актуальних питань новел ГПК.

 «Ідея проведення цього семінару виникла в мене ще у грудні 2017 року та була викликана прийняттям нового Господарського процесуального кодексу України і набранням ним чинності 15 грудня 2017 року. Проте, для кращого розуміння всіх процесуальних питань, а іноді проблем, що виникають під час застосування суддями нового законодавства було вирішено не поспішати з його проведенням, а проаналізувати практику застосування законодавства, надати відповіді на найгостріші запитання, які постають перед суддями господарської юрисдикції і лише після цього, з повним розумінням правильності висловлених правових позицій проводити цей семінар»,– відкрила панельну дискусію Новікова Наталія Анатоліївна.

 У першій доповіді семінару суддя господарського суду Харківської області Жиляєв Євгеній Михайлович розглянув особливості нових видів проваджень та розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження.

 Пономаренко Тетяна Олександрівна розповіла про докази та доказування в господарському процесі, нові принципи здійснення забезпечення доказів. Окремо зупинились на специфіки подання електронних доказів.

 Питання представництва у господарському процесі відобразив кандидат юридичних наук, доцент, суддя господарського суду Харківської області Хотенець Павло Васильович. Окремо зупинився на представництві у малозначних справах.

 Правові аспекти участі прокурора у господарському процесі проаналізував доктор юридичних наук, суддя господарського суду Харківської області  Жигалкін Іван Павлович. Розповів про 2 форми участі прокурора у господарському процесі: звернення та вступ у справу. Підкреслив значимість чіткого розуміння обмеження щодо процесуальних дій прокурора.  «У науці та на практиці є питання чи може бути прокурор наділений повноваженнями позивача,  отже позивач має матеріальний інтерес, а чи може мати прокурор матеріальний інтерес? Дійсно питань більше ніж відповідей в частині участі прокурора»,- зазначив суддя.

 Під час другої панельної дикусіїї суддя господарського суду Харківської області Міньковський Станіслав Володимирович розповів про деякі особливості розгляду справ про банкрутство за участю органів ДФС.

 Досвідом канадських колег стосовно інституту врегулювання спору за участю судді поділився суддя господарського суду Харківської області Жельне Сергій Чеславович. Новела процесуального законодавства може мати досить позитивний результат, так як дозволить зменшити надмірну навантаженість у судах. Під час процедури врегулювання спору суддя повинен володіти навиками психлогічного налаштування, побутового спілкування, мати здібності медіатора та комунікатора.

 Про ухвали, які заносяться до протоколу судового засідання, процесульні можливості оскарження ухвал розповіла кандидат юридичних наук, заступник голови господарського суду Харківської області Новікова Наталія Анатоліївна. Окрему увагу приділила протокольним ухвалам, їх певним мотивам на підставі яких вони виносяться.

 Підводячи підсумки,  модератор семінару Новікова Наталія Анатоліївна виразила надію, що всі присутні отримали відповіді на питання щодо застосування нового Господарського процесуального кодексу України. Тільки при зворотньому зв’язку між судом та учасниками судового процесу, спільному аналізі судової практики та правових позицій застосування законодавства можливо досягти успіху в роботі. На завершення привітала всіх юристів від імені керівництва, судового корпусу та апарату суду з професійним святом – Днем юриста України. Побажала наснаги, професійних успіхів та задоволення від роботи.