flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Харківської області визнав за державою право власності на цілісний майновий комплекс

04 лютого 2019, 15:17

  Господарський суд Харківської області розглянув позов заступника прокурора Харківської області в інтересах держави в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України, до Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України», приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу про визнання недійсним і скасування рішення нотаріуса та визнання за державою Україна право власності на цілісний майновий комплекс загальною площею 11652,1 кв.м., розташований по вул. Плеханівській, 114 у м. Харкові.

  Спірне майно, передане до статутного капіталу Державної акціонерної компанії «Хліб України», а в подальшому – Державному підприємству «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (правонаступником якої є ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України») перебувало на праві господарського володіння. Засновником ПАТ «ДПЗКУ» є держава в особі Кабінету Міністрів України. Товариство є правонаступником всіх прав і обов'язків Державного підприємства «ДПЗКУ». Майно державного підприємства, яке відповідно до закону не підлягає приватизації, не може належати особі на праві приватної власності.

  Суд встановив, що рішення власника про зміну правового режиму майна про його перехід з державної власності в приватну було відсутнє, існувала заборона на приватизацію майна. Приватний нотаріус прийняв рішення про державну реєстрацію права в формі приватної власності на цілісний майновий комплекс по вул. Плеханівській, 114 у м. Харкові, яким фактично було змінено режим майна та порушено право власника - держави Україна.

  «Суд дійшов висновку, що ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» повинні були відмовити в оформленні права приватної власності на нерухоме майно відповідно до положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», - повідомили в прес-службі суду.

  Суд задовольнив позов повністю та визнав за державою Україна в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України право власності на цілісний майновий комплекс.

 АДРЕСА МАТЕРІАЛУ https://vecherniy.kharkov.ua/news/153836/