flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

VII Східноукраїнський юридичний форум

28 травня 2019, 15:29

 Судді Господарського суду Харківської області взяли участь у VII Східноукраїнському юридичному форумі, який проведено 23-24 травня 2019 року Асоціацією правників України. Захід став унікальним майданчиком для професійної дискусії правників не лише східноукраїнського регіону, але й України загалом.

 З вітальним словом виступив Андрій Стельмащук, Президент Асоціації правників України, виділив знаковість заходу, де правники та колеги з усієї країни мають змогу спілкуватися, обмінюватися досвідом.

 У перший день форму учасники обговорили три актуальні теми: «Ефективне судочинство: очікування і реалії», «Процесуальні кодекси: поточний стан та перспективи» та «Останні тенденції у боротьбі з корупцією».

 Івар Талло, ключовий міжнародний експерт Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE», розповів про те, що що саме міжнародні експерти  роблять для електронного суду в Україіні, які очікування та перешкоди на шляху до його впровадження.

 Олена Кібенко, суддя Великої палати Верховного Суду, розповіла про електронний суд та його поточний стан, а також про те, наскільки ефективне судочинство та чого чекати..

 Віктор Яцина, суддя Харківського апеляційного суду, розповів про шляхи запобігання судом зловживання пов’язаних з цивільним законодавством, надав визначення поняттю запобігання зловживанню правом, а також про забезпечення судом розумного строку розгляду справи, позиції ЄСПЛ стосовно ролі національних судів, та розглянув питання щодо активної ролі суду у забезпеченні права на справедливий судовий розгляд.

 Про поточний стан та перспективи процесуального кодексу учасники мали змогу дізнатися під час другої сесії, модераторами якої стали Довідас Віткаускас, керівник Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» та Роман Чумак, керуючий партнер ЮК «Арес». Під час сесії були обговорені такі питання: перші результати з моніторингу імплементації Цивільного та Господарського процесуальних кодексів, особливості спрощеного провадження в адміністративному процесі та проблеми доказування, розкриття, подання та оцінки доказів.

 Василь Крат, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, розповів про забезпечення єдності судової практики, горизонталі влади та механізми наявності чи відсутносі спеціалізацій.

 Олексій Бринцев, суддя Господарського суду Харківської області, розповів про принцип оперативності та як він реалізований у правосудді. Суддя розповів про переваги універсалізації судових процесів, «дегосподаризацію» господарського процесу та основні чинники, які сприяють наближенню господарського процесу до цивільного.

 Третя сесія була присвячена останнім тенденціям у боротьбі з корупцією. Учасники форуму розглянули нюанси розкриття корупційних схем, питання щодо досудових розслідувань (ДБР, НАБУ, прокуратура), автоматичної перевірки декларацій, недостовірного декларування тощо.

 Другий день форуму розпочався з четвертої сесії: «Загадковий світ адвокатури: що там відбувається». Серед експертів: Віталій Уркевич, суддя Великої Палати Верховного Суду, Денис Бугай, партнер VB Partners, Максим Шевердін, керуючий партнер АО «Шевердін і партнери» та Максим Андреєв, керуючий партнер ЮК «As Legal».

 П'ята сесія була присвячена актуальним питанням правничої спільноти. Учасники обговорили кібербезпеку та інформаційну безпеку в умовах цифрового спілкування. Також розглянули питання на тему: «Альтернативне вирішення спорів – міжнародний тренд чи ефективний формат вирішення спорів?». На завершення заходу був обговорений кодекс з процедур банкрутства.

 Інформацію використано з сайту всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України», більш детально про захід можна дізнатись за посиланнями: https://uba.ua/ukr/news/6506/ , https://uba.ua/ukr/events/3030/

Фото: https://www.facebook.com/UkrainianBarAssociation/posts/2496593823713883?__