flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впровадження ЄСІТС в Україні. Європейський досвід

27 червня 2019, 12:58

  18 червня 2019 року в Харківському апеляційному суді та 19 червня 2019 року в Другому апеляційному адміністративному суді міжнародні та національні експерти проекту ЄС «Право-Justice» провели для суддів Харківського апеляційного суду, місцевих загальних судів Харківської області, суддів Другого апеляційного адміністративного суду, окружних адміністративних судів Харківської, Полтавської та Сумської областей, адвокатів семінари на тему: «Впровадження ЄСІТС в Україні. Європейський досвід». Модератором заходів виступив керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков.

  18 червня семінар відкрив суддя Харківського апеляційного суду Віктор Яцина, наголосив на актуальності теми та побажав усім присутнім цікавої та плідної роботи під час семінару. Також виступив заступник керівника апарату Харківського апеляційного суду Олександр Ригін, зазначив, що держава вже має певний досвід здійснення електронного правосуддя, та запропонував розглянути міжнародний досвід і налаштуватись на активне обговорення. У Другому апеляційному адміністративному суді з вітальною промовою виступив його голова Геннадій Бершов, після якої представив учасникам семінару міжнародних та національних експертів проекту.

 

  Івар Талло, міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Justice» з електронного правосуддя, розповів про електронне врядування в Естонії та інших країнах ЄС, а також про впровадження та перспективи розвитку ЄСІТС в України. Зазначив, що впровадження електронного врядування  - це дуже об'ємна робота та тривалий процес, єдиного європейського досвіду не існує, в кожній країні впровадження електронного врядування відбувалось по-різному. Підкреслив, що для впровадження електронного врядування в Україні добрим є те, що існує можливість вчитися на прикладі інших держав.

  З особливостями впровадження програмного комплексу Liteko у судовій системі Республіки Литва ознайомив учасників Нейрус Мейлутіс, суддя, голова Регіонального суду Каунаса, член Судової Ради Республіки Литва, викладач Університету ім. Вітаутаса Великого, міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Justice». Нейрус Мейлутіс розповів про IT інструменти для ведення справ, функції Liteko та зміни, які вносились у законодавство для функціонування електронної системи. Зазначив, що починаючи з 1 липня 2013 учасники провадження можуть подавати до суду електронні документи з цивільних та адміністративних справ, а починаючи з 1 липня 2015 року – також по справам про адміністративні правопорушення. Розглянув з присутніми особливості, пов'язані з розглядом електронних справ у європейських судах: перелік справ, які повинні розглядатись тільки в електронному вигляді, а також те, що усі документи електронної справи повинні бути засвідчені електронним підписом або дігіталізіровані та при порушенні справи в електронному вигляді позивач повинен сплатити тільки 75 % судового збору.

  Також зазначив, що зацікавлені особи мають доступ до електронних послуг через спеціальний портал. Сторони можуть складати та відправляти процесуальні документи, ознайомлюватись з матеріалами справи, слухати запис судового засідання та управляти інформацією про сплату судового збору, а також судових витрат, штрафів та інше. Навів статистику по кількості зареєстрованих користувачів, скільки відсотків з них адвокатів, юридичних осіб та фізичних осіб, кількості розглянутих електронних справ. Починаючи з 1 січня 2015 року учасники провадження можуть брати участь у судових засіданнях за допомогою відеоконференцзв'язку.

  Також Нейрус Мейлутіс висвітлив присутнім роботу в електронному кабінеті судді у Литві та які розділи містить такий кабінет. Доповідач наголосив на тому, що при впровадженні електронної системи необхідним є навчання.

  Поліна Казакевич, головний національний експерт проекту ЄС «Право-Justice» з  електронного правосуддя, розповіла про напрямок роботи з електронного правосуддя в проекті ЄС «Право-Justice», про проведений аналіз з впровадження ЄСІТС та зазначила, що Система буде ще доопрацьовуватися. Також наголосила, що головною метою є виявити та озвучити проблематику з провадження ЄСІТС вже на сьогодні.

  Керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков розповів про структуру ЄСІТС, які модулі вже впроваджені, а які ще розробляються. Зазначив, що основним компонентом, який забезпечує доступ до сервісів Електронного суду є Електронний кабінет. Розглянув з учасниками модулі, які  прив’язані до Електронного кабінету:

  • Електронний суд;
  • Судова статистика;
  • Електронне діловодство;
  • Автоматизований розподіл;
  • Керування фінансово-господарськими процесами;
  • Контакт центр;
  • WEB-портал «Судова влада України»;
  • Єдиний державний реєстр виконавчих документів;
  • Єдиний державний реєстр судових рішень.

  Також навів статистику щодо кількості осіб, які вже користуються Системою, та кількості заяв в розрізі видів судочинства.

  Ознайомив присутніх із розділами кабінету судді та кабінету учасника процесу, а також продемонстрував профілі кабінету судді та кабінету секретаря судового засідання.

  Наглядно продемонстрував присутнім як зареєструватися та працювати в електронному кабінеті учасникам справи. Наголосив на тому, що для реєстрації в електронному кабінеті необхідно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП), особливостями якого є ідентифікація особи та збереження цілісності документа. Звернув увагу присутніх на те, що на кожному етапі роботи в електронному кабінеті є відеодопомога. Олександр Поляков підкреслив, що також функціонує Центр технічної підтримки користувачів ЄСІТС та розповів про мобільний додаток «Судова влада».

  У підсумку кожного заходу Олександр Поляков відповів на поставлені учасниками семінарів запитання та подякував міжнародним експертам та усім присутнім за участь в обговоренні основних проблем впровадження ЄСІТС в Україні.