flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд задовольнив позов прокуратури про повернення землі у власність держави

11 липня 2019, 17:10

 Господарський суд Харківської області розглянув справу за позовом Первомайської місцевої прокуратури Харківської області в особі Головного управління Держгеокадастру в Харківській області, Кегичівської селищної ради Кегичівського району Харківської області до Фермерського господарства «Еліта» про визнання відсутнім права постійного користування земельною ділянкою та повернення його у власність держави.

 Земельна ділянка площею 45 га, розташована в Кегичівському районі Харківської області, була надана в постійне користування фермерському господарству.

 Після смерті засновника фермерського господарства земельну ділянку продовжували використовувати без правовстановлюючих документів – самовільно зайняли земельну ділянку, сплачуючи в бюджет лише єдиний податок з юридичних осіб, а не орендну плату за вказану землю, як це передбачено чинним законодавством, що призводить до недостатнього надходження коштів до місцевого бюджет.

 «Дія державного акту про право постійного користування землею фактично припинилася зі смертю засновника, а право постійного користування земельною ділянкою, яке було у нього до спадкоємців не перейшло. Згідно з вимогами ч.ч. 1,2 ст 407 Цивільного кодексу України, відсутні правові підстави для визнання за спадкоємцем права користування чужими земельними ділянками. Так само земельним законодавством не передбачено автоматичного переходу прав на земельні ділянки», – пояснили в прес-службі суду.

 Суд вирішив, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню, в наслідок чого зобов'язав фермерське господарство повернути у власність держави земельну ділянку.

Адреса матеріалу: https://vecherniy.kharkov.ua/news/158802/