flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд стягнув понад 1 млн грн за самовільне водокористування

15 січня 2020, 10:46

 Господарський суд Харківської області задовольнив позов Державної екологічної інспекції у Харківській області до Харківської державної зооветеринарної академії про стягнення понад 1 млн грн за порушення природоохоронного законодавства.

 У ході перевірки Державною екологічною інспекцією було виявлено, що на балансі академії знаходиться водозабір з 1 артезіанської свердловини, яку використовує для питних, санітарно-гігієнічних та виробничих потреб. Харківська державна зооветеринарна академія має дозвіл, яким встановлено ліміт на забір води. Добове водокористування перевищило 300 куб. м. на добу. Розмір шкоди, заподіяної державі внаслідок самовільного користування, склав понад 1 млн грн. Добровільне відшкодування шкоди відповідачем виконано не було.

 Відсутність дозволу на користування надрами є порушенням ст.ст.16,19,21 Кодексу України про надра та ч.5 ст.17 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання». Судом установлено, что в період з 2017 по 2018 роки здійснювався водозабір за рахунок води з підземного джерела в обсязі 309,9 тис.куб.м самовільно, без спеціального дозволу на використання, що підтверджено плановою перевіркою вимог природоохоронного законодавства.

 Суд вирішив стягнути з Харківської державної академії заподіяну шкоду державі в розмірі понад 1 млн грн.

Status Quo

Вечерний Харьков