flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Удосконалення в сфері банкрутства: аналіз нових процедур обговорили на конференції у Харкові

03 лютого 2020, 10:43

 31 січня 2020 року на базі Східного апеляційного господарського суду експерти-правники, представники суддівського корпусу, що практикують у сфері банкрутства, арбітражні керуючі обговорили комплекс найбільш актуальних питань удосконалення в сфері банкрутства: аналіз нових процедур.

 Організаторами конференції виступили Господарський суд Харківської області, Східний апеляційний господарський суд, Проект Європейського Союзу «Право-Justice» та Національна асоціація арбітражних керуючих України.

 Вступними словами із побажаннями натхнення, плідної співпраці та успіхів роботу конференції відкрили голова Східного апеляційного господарського суду Павло Тихий та голова Господарського суду Харківської області Віталій Усатий. Привітали також учасників конференції голова Національної асоціації арбітражних керуючих України Микола Лукашук та національний експерт Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Ірина Жаронкіна.

 У рамках конференції було проведено три сесії. Першу сесію присвятили обговеренню застосування Кодексу України з процедур банкрутства.

  Шляхи становлення та розвитку Інституту банкрутства в Україні та актуальні на сьогоднішній день питання, що виникають при застосуванні законодавства розглянув суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк.

 

 Сергій Жуков, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду висвітлив судову практику та перспективи розвитку субсидіарної відповідальності за доведення до банкрутства.

 Особливу увагу приділила практичним аспектами застосування Кодексу з процедур банкрутства при розгляді справ у суді Анжеліка Савченко, суддя Господарського суду Харківської області.

Проблемні питання, пов'язані із перебування майна банкрута на непідконтрольній території України, та спору про право в контексті відкриття провадження у справі про банкрутство розглянула Олена Фонова, суддя Господарського суду Луганської області.

 Другу сесію присвятили обговоренню корпоративного банкрутства та банкрутству державних підприємств. Лектори разом із присутніми розглянули необхідність удосконалення КУзПБ для забезпечення належного функціонування та приватизації підприємств, які перебувають в управлінні Фонду державного майна України, також зупинилася на особливостях банкрутства державних підприємств.

 На завершальному блоці конференції висвітлили актуальну тему неплатоспроможності фізичних осіб: проблемні питання розгляду справ про банкрутство фізичних осіб, міжнародним стандартам у цій сфері та роль арбітражного керуючого у процедурі відновлення платоспроможності фізичних осіб.

 Підбиваючи підсумки роботи, організатори подякували всім, хто долучився до обговорення актуальних питань, поділився першим практичним досвідом застосування нового Кодексу та пропозиціями щодо вдосконалення.

 

Матеріали доповідей доступні за посиланнями:

Субсидіарна відповідальність

Майно банкрута

Розвиток українського законодавства у сфері банкрутства у порівнянні з законодавстві ЄС та Німеччини

Проблемні питання розгляду справ про банкрутство

Банкрутство підприємств ДК "Укроборонпром"

Стан розгляду справ про банкрутство напередодні введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства

Правові висновки судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС