flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд задовольнив позови про стягнення грошових коштів за проїзд великовагових транспортних засобів

21 травня 2020, 12:23

  Господарський суд Харківської області задовольнив позови заступника керівника Харківської місцевої прокуратури №3 в інтересах держави до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення грошових коштів за проїзд великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами загального користування.

  В оренді у підприємства знаходяться автомобілі, на які не оформлені документи, передбачені статей 48 Закону України «Про автомобільний транспорт», а саме ­ дозвіл на перевищення нормативно-вагових параметрів або документ про внесення плати за проїзд великогабаритних транспортних засобів. Плата визначається за пройдену частину маршруту по території України або за частину, яку перевізник має намір проїхати.

  З положень пункту 22.5 Правил дорожнього руху України випливає, що за спеціальними правилами здійснюється дорожнє перевезення небезпечних вантажів, рух транспортних засобів та їх составів у разі, коли хоч один з їх габаритів перевищує допустимі розміри. Плата за проїзд є обов'язковим платежем, який справляється у випадку здійснення перевезення великогабаритним транспортним засобом з перевищенням загальної маси, визначеної законодавцем.

  Державі внаслідок руйнування автомобільних доріг у зв'язку з перевезенням вантажу з порушенням вимог чинного законодавства загального користування було завдано збитків. Суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають відшкодуванню в повному обсязі, в сумі понад 59 тис. грн.

Адреса матеріалу: https://vecherniy.kharkov.ua/news/169664/