flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про результати роботи господарського суду Харківської області у 1 кварталі 2014 року

01 квітня 2014, 12:41
Протягом першого кварталу 2014 року в господарському суді Харківської області діє система «Електронний суд». За допомогою даної системи учасники судового процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.
Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:
- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.
- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи в електронному вигляді по відповідній справі будуть надходити на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.
За час функціонування системи «Електронний суд» вже почали надходити звернення на оформлення підписки для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, зокрема, від банківських установ України.
З метою покращення роботи, забезпечення права громадян на доступ до правосуддя у господарському суді Харківської області запрацювала телефонна "гаряча лінія" +38(057) 705-14-44, за допомогою якої усі бажаючі оперативно отримують всю необхідну інформацію, що стосується організації роботи суду в цілому.
Також, у господарському суді Харківської області учасникам судового процесу надається інформація щодо руху розгляду заяв, скарг, клопотань за телефонами інформаційної служби: +38(057) 703-47-19, +38(057) 757-44-18.
Із загальних питань та для надсилання запитів на інформацію можна звернутися і на електронну пошту господарського суду Харківської області: inbox@hr.arbitr.gov.ua.  
Господарським судом постійно ведеться робота по наповненню офіційного сайту суду (http://hr.arbitr.gov.ua/sud5023/), суттєво збільшується обсяг інформації, що розміщується на ньому. За допомогою сайту суду відвідувачі можуть дізнатися, зокрема, про дату і час всіх справ, що призначені до розгляду, реквізити сплати судового збору, новини та події суду, а також інші цікаві та корисні відомості про організацію роботи господарського суду Харківської області.
В господарському суді встановлено обладнання відео конференц-зв’язку, яке забезпечує роботу в режимі відеокоференції під час розгляду справ. Зокрема, за допомогою системи відео конференц-зв’язку учасникам судового процесу, які знаходяться поза межами м. Харкова, забезпечується участь в судовому засіданні, що позитивно впливає на реалізацію наданих їм процесуальних прав, а також сприяє оперативності розгляду господарських спорів, оскільки усувається необхідність зайвого відкладення судового розгляду через неявку сторін.
Нагадуємо, що згідно ст. 74-1 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням інших учасників судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.
У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь.
Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п’ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.
З метою підвищення кваліфікації судді господарського суду Харківської області та працівники апарату суду проходили підготовку у Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України. Також судді брали участь і в спільних заняттях в системі вдосконалення професійної підготовки суддів на базі Харківського апеляційного господарського суду.
В господарському суді Харківської області у звітному періоді проведено «круглий стіл» з питань заповнення декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та іншими особами.
Регулярно проводяться заняття в системі вдосконалення професійної підготовки  працівників апарату господарського суду Харківської області, на яких обговорюються новини законодавства та судової практики.