flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дружба в соцмережі як привід для відводу судді

21 лютого 2017, 16:49

Коментар для Юридичної Газети члена Ради суддів України, судді-спікера господарського суду Харківської області Суярко Тетяни "Дружба в соцмережі як привід для відводу судді"

Відповідаючи на це запитання, наголошує на останніх наукових дослідження, проведених Робіном Данбаром, професором еволюційної антропології з Оксворда. Він виявив, що мозок людини не може утримати у свідомості інформацію про більше ніж 150 друзів – «число Данбара». До відома, на сторінці в соціальній мережі Facebook вказано, що кількість «друзів» Тетяни Суярко станом на 11.02.2017 р. –1 228 осіб. Суддя стверджує, що така відкритість сприяє відновленню довіри до судової влади в цілому. Вона впевнена, що «дружба» в соціальних мережах не є достатньою підставою для відводу чи самовідводу судді, звичайно, якщо до цього не приєднуються інші обставини, які можуть дати підстави для висновку про упередженість судді.

При цьому суддя вважає, що наявність інтернет-друга в недалекому майбутньому насправді може унеможливити розгляд справи суддею у зв’язку з його упередженістю. Тетяна Суярко: «Цього висновку можна дійти, якщо проаналізувати останні дослідження вчених футурологів, які стверджують, що з кожним днем змінюється парадигма взаємовідносин між людиною та гаджетом, електронними мережами, програмами. Електронні пристрої вже сприймаються як особисті асистенти та навіть друзі, а інтернет-друзі стануть ближчими для людини, ніж друзі у реальному житті».

АДРЕСА МАТЕРІАЛУ:

http://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/druzhba-v-socmerezhi-yak-privid-dlya-vidvodu-suddi.html