flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впровадження ЄСІТС: у Харкові обговорили європейський досвід

03 липня 2019, 16:38

Впровадження ЄСІТС: у Харкові обговорили європейський досвід

17:08, 28 ИЮНЯ 2019
 
Міжнародні експерти розповіли про впровадження електронного правосуддя в країнах ЄС.
 
Впровадження ЄСІТС: у Харкові обговорили європейський досвід
 

 18 червня 2019 року в Харківському апеляційному суді та 19 червня 2019 року в Другому апеляційному адміністративному суді міжнародні та національні експерти проекту ЄС «Право-Justice» провели для суддів Харківського апеляційного суду, місцевих загальних судів Харківської області, суддів Другого апеляційного адміністративного суду, окружних адміністративних судів Харківської, Полтавської та Сумської областей, адвокатів семінари на тему: «Впровадження ЄСІТС в Україні. Європейський досвід». Про це повідомляє прес-служба Господарського суду Харківської області.

 Модератором заходів виступив керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков.

 Івар Талло, міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Justice» з електронного правосуддя, розповів про електронне врядування в Естонії та інших країнах ЄС, а також про впровадження та перспективи розвитку ЄСІТС в України. Зазначив, що впровадження електронного врядування - це дуже об'ємна робота та тривалий процес, єдиного європейського досвіду не існує, в кожній країні впровадження електронного врядування відбувалось по-різному. Підкреслив, що для впровадження електронного врядування в Україні добрим є те, що існує можливість вчитися на прикладі інших держав.

 З особливостями впровадження програмного комплексу Liteko у судовій системі Республіки Литва ознайомив учасників Нейрус Мейлутіс, суддя, голова Регіонального суду Каунаса, член Судової Ради Республіки Литва, викладач Університету ім. Вітаутаса Великого, міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Justice». Нейрус Мейлутіс розповів про IT інструменти для ведення справ, функції Liteko та зміни, які вносились у законодавство для функціонування електронної системи. Зазначив, що починаючи з 1 липня 2013 учасники провадження можуть подавати до суду електронні документи з цивільних та адміністративних справ, а починаючи з 1 липня 2015 року – також по справам про адміністративні правопорушення. Розглянув з присутніми особливості, пов'язані з розглядом електронних справ у європейських судах: перелік справ, які повинні розглядатись тільки в електронному вигляді, а також те, що усі документи електронної справи повинні бути засвідчені електронним підписом або дігіталізіровані та при порушенні справи в електронному вигляді позивач повинен сплатити тільки 75 % судового збору.

 Також зазначив, що зацікавлені особи мають доступ до електронних послуг через спеціальний портал. Сторони можуть складати та відправляти процесуальні документи, ознайомлюватись з матеріалами справи, слухати запис судового засідання та управляти інформацією про сплату судового збору, а також судових витрат, штрафів та інше. Навів статистику по кількості зареєстрованих користувачів, скільки відсотків з них адвокатів, юридичних осіб та фізичних осіб, кількості розглянутих електронних справ. Починаючи з 1 січня 2015 року учасники провадження можуть брати участь у судових засіданнях за допомогою відеоконференцзв'язку.

Також Нейрус Мейлутіс висвітлив присутнім роботу в електронному кабінеті судді у Литві та які розділи містить такий кабінет. Доповідач наголосив на тому, що при впровадженні електронної системи необхідним є навчання.

Поліна Казакевич, головний національний експерт проекту ЄС «Право-Justice» з електронного правосуддя, розповіла про напрямок роботи з електронного правосуддя в проекті ЄС «Право-Justice», про проведений аналіз з впровадження ЄСІТС та зазначила, що Система буде ще доопрацьовуватися. Також наголосила, що головною метою є виявити та озвучити проблематику з провадження ЄСІТС вже на сьогодні.

 Керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков розповів про структуру ЄСІТС, які модулі вже впроваджені, а які ще розробляються. Зазначив, що основним компонентом, який забезпечує доступ до сервісів Електронного суду є Електронний кабінет.

 Розглянув з учасниками модулі, які прив’язані до Електронного кабінету:

- Електронний суд;

- Судова статистика;

- Електронне діловодство;

- Автоматизований розподіл;

- Керування фінансово-господарськими процесами;

 Наглядно продемонстрував присутнім як зареєструватися та працювати в електронному кабінеті учасникам справи. Наголосив на тому, що для реєстрації в електронному кабінеті необхідно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП), особливостями якого є ідентифікація особи та збереження цілісності документа. Звернув увагу присутніх на те, що на кожному етапі роботи в електронному кабінеті є відеодопомога. Олександр Поляков підкреслив, що також функціонує Центр технічної підтримки користувачів ЄСІТС та розповів про мобільний додаток «Судова влада».

 У підсумку кожного заходу Олександр Поляков відповів на поставлені учасниками семінарів запитання та подякував міжнародним експертам та усім присутнім за участь в обговоренні основних проблем впровадження ЄСІТС в Україні.

- Контакт центр;

- WEB-портал «Судова влада України»;

- Єдиний державний реєстр виконавчих документів;

- Єдиний державний реєстр судових рішень.

 Також навів статистику щодо кількості осіб, які вже користуються Системою, та кількості заяв в розрізі видів судочинства.

 Ознайомив присутніх із розділами кабінету судді та кабінету учасника процесу, а також продемонстрував профілі кабінету судді та кабінету секретаря судового засідання.

Інформація розміщена на порталі Судово-юридичної газети